Beste WK ooit voor België na zege op Engeland

H.Vviv

België is op de derde plaats geëindigd op het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. In Sint-Petersburg waren de Rode Duivels in de strijd om de derde plaats met 2-0 te sterk voor Engeland. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat België een medaille pakt op een WK voetbal.

In de troostfinale kende België een droomstart. Na vier minuten wist Thomas Meunier (die de wedstrijd tegen Frankrijk miste wegens een schorsing) een voorzet van Nacer Chadli binnen te tikken. Engeland moest zo al vroeg in de achtervolging, maar België kreeg de beste kansen in de eerste helft. Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku en Eden Hazard kregen het echter niet voor elkaar om de score te verdubbelden.

Engeland liet in de eerste helft weinig zien. Topscorer Harry Kane kreeg een mogelijkheid, maar zijn inzet ging naast. In de tweede helft kwam Engeland beter in het spel. Toch was de eerste grote kans voor België. De Bruyne zette Lukaku alleen voor de keeper alleen was zijn aanname niet goed. De Engelse doelman Jordan Pickford kon daardoor de bal makkelijk pakken.

Niet lang daarna werd de spits van Manchester United naar de kant gehaald door de Belgische bondscoach Roberto Martínez voor Dries Mertens. Door de wissel is de kans groot dat Kane afsluit als topscoorder van dit toernooi.

Twintig minuten voor tijd was Engeland dicht bij de gelijkmaker. Na een mooie aanval wipte Eric Dier de bal over keeper Thibaut Courtois heen, maar Toby Alderweireld wist de bal net voor de lijn weg te werken. Engeland kreeg nog een paar mogelijkheden uit standaardsituaties maar die gingen naast.

België loerde op de counter en kreeg een aantal goede kansen. Meunier was dicht bij zijn tweede treffer, maar Pickford redde knap op de volley van de Belgische rechtsback. Niet veel later zou toch de 2-0 vallen voor de Rode Duivels. Hazard rondde een counter beheerst af en zorgde voor de beslissing in de wedstrijd.

België pakt zo voor het eerst in hun geschiedenis een bronzen medaille en doen dus beter dan hun voorgangers uit 1986. Die verloren de troostfinale van Frankrijk met 4-2 na verlengingen.