Groene containers verminderen zwerfafval met 85%

Monique Verlind (DJMO)

Tijdens een proef in de Tarwewijk is de hoeveelheid afval, dat naast de ondergrondse containers wordt gezet, drastisch afgenomen. Afval naast de containers is een veel voorkomend probleem in de Tarwewijk en op meer plekken in Rotterdam. De gemeente zet hier op in met onder meer publieksvoorlichting, handhaving, meer ondergrondse containers, extra vuilniswagens en het opruimen van de zakken en het grofvuil bij de containers. Naast deze inzet wil de gemeente het probleem op een positieve manier aanpakken met containers met een groene uitstraling.

Containers opgefleurd
Op 20 maart zijn de ondergrondse containers voor restafval op vier plekken in de Tarwewijk opgefleurd. De containers zijn aangekleed met kunstgras met bloemen en buxushagen. Op de stoep bij sommige containers staat hoe bewoners hun grofvuil gratis kunnen laten ophalen. De opgefleurde containers maken deel uit van een gedragsonderzoek.

Minder afval op straat
In de eerste maand trof de gemeente 75 procent minder afval aan rond de aangeklede containers. Ruim drie maanden later is de hoeveelheid gedumpte afvalzakken en grofvuil zelfs afgenomen met 85 procent. Veel bewoners reageerden positief op de aangeklede containers.

Meldingen doen en afspraak maken
Rotterdammers kunnen hun grofvuil gratis naar het milieupark brengen, of een afspraak maken om het gratis op te laten halen aan huis. Een afspraak maken kan via Rotterdam.nl/afval of telefoon 14010. Staat er afval naast de container, dan kunnen bewoners dat melden via de BuitenBeter app, de website Rotterdam.nl of telefoon 14010.

Gedrag beïnvloeden in de buitenruimte
Zwerfafval en afval naast de containers zijn het gevolg van gedrag. Vaak onbewust gedrag waar we niet over nadenken. Nudging (een duwtje geven in de goede richting) maar ook gamification (spelelementen toevoegen) zijn manieren om mensen uit dat automatisme te krijgen.

Rotterdam experimenteert met verschillende vormen om te kijken wat werkt en wat niet werkt. Een voorbeeld zijn de groene prullenbakken, waar meer afval in terecht komt dan in grijze. De gemeente breidt de proef met de opgefleurde containers na de zomer uit naar andere wijken. Ook andere gemeenten hebben het idee inmiddels omarmd.

Groene containers verminderen zwerfafval met 85% (Foto: Gemeente Rotterdam)
Groene containers verminderen zwerfafval met 85% (Foto: Gemeente Rotterdam)