F1: Uitslag Grand Prix van Groot-Brittannië

Peterselieman

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. De kampioenschapsleider profiteerde in de slotfase van de race van zijn betere banden en troefde zo zijn directe concurrent Lewis Hamilton en Kimi Räikkönen af. Max Verstappen kwam door een versnellingsbakprobleem niet over de streep.

Hamilton mocht van poleposition starten, maar kwam niet goed weg, waardoor Vettel en Valtteri Bottas hem konden passeren. Ook Räikkönen probeerde het bij de Brit, maar tikte de Mercedes-coureur aan die hierdoor spinde en terugviel naar plek zestien. Het kwam de Fin van Ferrari op een straf van tien seconden te staan. Bijna achteraan spinde Sergio Perez met de Force India. De Mexicaan spinde over de pituitgang heen en raakte hierbij bijna de Williams-rijders die uit de pits startten na de problemen van gisteren. Dat gold ook voor Brendon Hartley. Zijn team Toro Rosso had de bolide net niet op tijd klaar, maar de Nieuw-Zeelander kon alsnog een ronde rijden alvorens op te moeten geven.

Verstappen was niet goed weg, maar wist de chaos voor hem goed te ontwijken. Dat de Nederlander wat problemen had kostte teamgenoot Daniel Ricciardo de vierde plek, want Räikkönen kon de Australiër eenvoudig passeren. Daarachter greep Nico Hülkenberg plek zes, terwijl de beide rijders van Haas door uit te moeten wijken juist veel tijd verloren. Ook raakte Romain Grosjean Kevin Magnussen nog.

Vettel trok meteen een flink gat met Bottas die op zijn beurt veel won op Verstappen. Verder naar achteren sneed Hamilton als een warm mes door de boter en haalde de ene na de andere coureur in, waardoor de Mercedes-coureur na tien ronden al weer zesde lag. Dit was echter wel op ruim 25 seconden achterstand van Vettel.

Räikkönen was na veertien ronden de eerste van de toppers die pitte, maar de Fin moest vanwege zijn straf wel eerst tien seconden stilstaan voordat Ferrari de banden mocht wisselen. Ook Verstappen en Ricciardo waren vroeg. Datzelfde gold voor Charles Leclerc, maar bij Sauber ging het mis, waardoor de Monegask zijn auto na het uitrijden van de pits moest parkeren.

Vettel stopte in de 21e ronde, gevolgd door Bottas. Dit zorgde ervoor dat de Duitser nog steeds eerste lag, voor Hamilton en Bottas. Laatstgenoemde werd door de Brit snel voorbij gelaten om zo te proberen Vettel aan te vallen. Hamilton moest nog stoppen en probeerde de stop zo lang mogelijk uit te stellen om aan het einde van de race nog wat te proberen.

Verstappen kon halverwege de race Vettel en Bottas voor hem niet bijhouden, terwijl achter hem Ricciardo begon aan te dringen, met in zijn kielzog Räikkönen en Hamilton die na zijn stop het gat begon te dichten. Red Bull probeerde door Ricciardo voor de tweede maal te laten stoppen iets te forceren.

Dit pakte niet goed uit, want in de 33e ronde spinde Marcus Ericsson bij het ingaan van bocht 1 de muur in nadat de DRS van zijn Sauber niet dichtklapte. Een safety car zorgde ervoor dat veel coureurs een extra stop maakten en het veld ineen schoof. Bottas en Hamilton stopten niet, terwijl onder meer Vettel, Verstappen en Räikkönen dit wel deden. Het gaf de leiding aan Bottas, voor Vettel en Hamilton.

Vlak na de herstart passeerde Räikkönen Verstappen voor plek vier, maar de Nederlander sloeg direct hierna terug. Verder naar achteren raakten Carlos Sainz en Romain Grosjean elkaar, waarna de safety car opnieuw naar buiten kwam. Een sprintrace van tien ronden volgde, waarbij Räikkönen Verstappen snel inhaalde. Vooraan maakte Vettel jacht op Bottas en de Duitser had met behulp van DRS de Fin vijf ronden voor het einde te pakken. Niet veel later pakte Hamilton zijn teamgenoot, terwijl Räikkönen daarna ook nog de derde plek van Bottas afsnoepte. Daarachter spinde Verstappen en even later viel de Nederlander uit met versnellingsbakproblemen.

Na 52 ronden werd Vettel als eerste afgevlagd, voor Hamilton en Räikkönen. Bottas eindigde als vierde, voor Ricciardo, Hülkenberg, Esteban Ocon, Fernando Alonso, Magnussen en Pierre Gasly. Laatstgenoemde kreeg nog wel een onderzoek naar zich ingesteld vanwege een inhaalactie op Perez.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Sebastian Vettel Ferrari 1:27:29.784
2 Lewis Hamilton Mercedes +2.264
3 Kimi Räikkönen Ferrari +3.652
4 Valtteri Bottas Mercedes +8.883
5 Daniel Ricciardo Red Bull +9.500
6 Nico Hulkenberg Renault +28.220
7 Esteban Ocon Force India +29.930
8 Fernando Alonso McLaren +31.115
9 Kevin Magnussen Haas +33.188
10 Pierre Gasly Toro Rosso +34.129
11 Sergio Perez Force India +34.708
12 Stoffel Vandoorne McLaren +35.774
13 Lance Stroll Williams +38.106
14 Sergey Sirotkin Williams +48.113
DNF Max Verstappen Red Bull +6 ronden
DNF Romain Grosjean Haas +15 ronden
DNF Carlos Sainz Renault +15 ronden
DNF Marcus Ericsson Sauber +21 ronden
DNF Charles Leclerc s +34 ronden
DNF Brendon Hartley Toro Rosso +51 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Ferrari 171
2 Lewis Hamilton Mercedes 163
3 Kimi Räikkönen Ferrari 116
4 Daniel Ricciardo Red Bull 106
5 Valtteri Bottas Mercedes 104
6 Max Verstappen Red Bull 93
7 Nico Hulkenberg Renault 42
8 Fernando Alonso McLaren 40
9 Kevin Magnussen Haas 39
10 Carlos Sainz Renault 28
11 Esteban Ocon Force India 25
12 Sergio Perez Force India 23
13 Pierre Gasly Toro Rosso 19
14 Charles Leclerc Sauber 13
15 Romain Grosjean Haas 12
16 Stoffel Vandoorne McLaren 8
17 Lance Stroll Williams 4
18 Marcus Ericsson Sauber 3
19 Brendon Hartley Toro Rosso 1
20 Sergey Sirotkin Williams 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Ferrari 287
2 Mercedes 267
3 Red Bull 199
4 Renault 70
5 Haas 51
6 Force India 48
7 McLaren 48
8 Toro Rosso 20
9 Sauber 16
10 Williams 4