Olympische Spelen 2026 niet naar Oostenrijk

heywoodu

Weer is een poging om de Olympische Spelen binnen te halen gestrand na politiek gesteggel. Het Oostenrijkse Graz deed een gooi naar de Winterspelen van 2026, maar heeft zich plotseling teruggetrokken wegens een gebrek aan politieke steun.

Het leek er allemaal nog aardig uit te zien: op een toch al gepland ijshockeystadion na hoefde er weinig gebouwd te worden, want voor vrijwel alle wintersporten zijn er in de relatieve nabijheid al faciliteiten aanwezig die toch al elke winter gebruikt worden voor topwedstrijden.

Onder meer door bijvoorbeeld de peperdure Spelen van Sochi is het beeld dat de Spelen per definitie miljarden euro's kosten, iets wat zeker in een bestaand wintersportgebied verre van het geval is, echter overal aangewakkerd, zo ook in Oostenrijk.

De Oostenrijkse communistische partij KPÖ liet eerder deze week weten genoeg handtekeningen verzameld te hebben voor een referendum in de provincie Steiermark en kort daarop liet het Oostenrijks olympisch comité weten dat Graz zich teruggetrokken heeft.

Door het afhaken van Graz, dat na het door een referendum afgeschoten wintersportwalhalla Innsbruck/Tirol de tweede Oostenrijkse keuze was, zijn er nog vijf kandidaten over: Canada (Calgary), Zweden (Stockholm), Turkije (Erzurum), Japan (Sapporo) en Italië (Cortina d'Ampezzo, Milaan en Turijn).

In oktober van dit jaar moet men zich officieel kandidaat stellen, waarna in september volgend jaar een keuze gemaakt wordt.