België naar kwartfinales WK na miraculeuze ontsnapping tegen Japan

Redactie

België heeft zich met grote moeite geplaatst voor de kwartfinales van het WK. De ploeg moest na rust vol aan de bak tegen Japan, maar won uiteindelijk met 3-2.

Nadat de Japanners aardig aan de wedstrijd begonnen, nam België de controle over. Langzaam maar zeker werd de druk opgevoerd, maar de Rode Duivels konden in de hechte Japanse defensie niet echt grote kansen afdwingen. De beste mogelijkheid was voor Romelu Lukaku. Na een voorzet vanaf de rechterflank had de spits teveel tijd nodig en voorkwam een Japans been dat Lukaku kon scoren.

De Aziaten werden in de slotfase van de eerste helft ook gevaarlijk. Thomas Meunier zat helemaal mis bij een lange bal, waardoor Shinji Kagawa op de linkerflank er vandoor kon. Hij bediende Yuto Nagatomo, wiens voorzet door Takashi Inui recht in de handen van Thibaut Courtois werd gekopt. Even later blunderde Courtois bijna bij een inzet van de Japanners, al had een doelpunt niet geteld vanwege buitenspel.

België was door die goede fase van Japan voor rust al gewaarschuwd en kort na de pauze ging het voor de zuiderburen totaal mis. Uit een counter had Gaku Shibasaki een prima steekbal in huis op Genki Haraguchi. De 27-jarige middenvelder kreeg van Jan Vertonghen alle tijd om de bal diagonaal langs Courtois in de verre hoek te schieten.

Het antwoord van de Belgen kwam snel. Op aangeven van Dries Mertens had Eden Hazard pech dat hij de paal raakte. Drie minuten later werd het karwei voor de ploeg van Roberto Martínez nog moeilijker toen ook Takashi Inui alle gelegenheid kreeg om uit te halen. Van buiten het strafschopgebied knalde hij de bal prachtig in de hoek.

Martínez greep in door Nacer Chadli en Marouane Fellaini binnen de lijnen te brengen voor Mertens en Yannick Carrasco. Lukaku was dicht bij een treffer met een kopbal die voorlangs ging en oud-VVV'er Maya Yoshida blokte uitstekend een poging van de sterke spits uit een lage voorzet vanaf de rechterflank.

Twintig minuten voor tijd was het wel raak. Vertonghen legde een afvallende bal met het hoofd precies bij de tweede paal in het doel en kort daarna stond het al 2-2. Hazard gaf voor en Fellaini knikte de bal achter doelman Eiji Kawashima. In de slotfase kregen beide teams een paar prima kansen om een verlenging te voorkomen, maar dat leek niet te lukken.

In de absolute slotseconden trok België het duel toch nog naar zich toe. Uit een hoekschop van Japan kon Courtois aan een counteraanval beginnen. Via Kevin De Bruyne en Meunier was het Chadli die simpel kon binnentikken: 3-2. De Belgen mogen zich daardoor opmaken voor een kraker tegen Brazilië (vrijdag, 20.00 uur) en voor Japan is het toernooi voorbij.