België - Japan: dendert de Belgische 'hypetrain' door?

Redactie

Kan België zich plaatsen voor de kwartfinales? Het speelt om 20:00 in Rostov tegen Japan. De winnaar zal uitkomen tegen op het moment van schrijven Brazilië of Mexico. In de linkerhelft van het schema stikt het van de goede landen en de ambitie om de Wereldbeker binnen te slepen. België als nieuw ambitieus land moet zich daardoorheen zien te vechten. De eerste horde is dus verrassenderwijs Japan. Het gevecht zal geleid worden door een, jawel, Senegalese scheidsrechter: Malang Diedhiou. Felix Zwayer zit met Turpin en Makkelie in het VAR-hokje.

België
De bandwagon rijdt op volle snelheid, in Belgische studio’s loopt het kwijl uit de bekken: de België-hype is real. Maar wat kunnen we eigenlijk zeggen over België? Panama, Tunesië, en een B-teamclash tegen Engeland maken lastig om te zeggen hoe voorbereid ze zijn op landen van een kaliber Brazilië. Zeker is dat de aanvalsmachine op volle toeren draait, maar hoe zal de verdediging zich houden? Bijvoorbeeld de flank van Carrasco, de linkerwingback, is kwetsbaar. De ex-Atléticospeler stoomt graag mee op, maar vergeet zijn defensieve taken. Verder zal Martinez moeten hopen dat Vermaelen en Kompany fit blijven, want in de 3-4-3 moet je geen Boyata of Dendocker willen.

Courtois, Vertonghen, Kompany/Boyata, Alderweireld, Meunier, De Bruyne, Witsel, Carrasco; Mertens, Lukaku, Hazard

Japan
Japan is niet het land wat mensen meteen als nummer twee zouden hebben opgeschreven. In een poule met Colombia, Senegal en Polen is geen enkele wedstrijd een ABC-tje, zo was de gedachte. Hoe lekker is het dan dat Carlos Sanchez, Colombiaan, vroeg in de openingswedstrijd oliedom hands maakt, een penalty veroorzaakt en rood krijgt? Japan liet pas in de tweede helft zien waartoe ze instaat waren. Aanvallend hebben ze best een verrassend leuk ploegje, alleen is het defensief verreweg van stabiel. Het zal een zware taak worden om een resultaat eruit te slepen tegen België.

Kawashima, H. Sakai, Yoshida, Shoji, Nagatomo, Hasebe, Shibasaki, Haraguchi, Kagawa, Inui, Osako

TV
Om 20.00 uur is het de beurt aan België en Japan in de achtste finales. Voorafgaand aan het duel, in Studio Rusland, schuiven Rafael van der Vaart, FC Utrecht-spits Cyriel Dessers en Soufiane Touzani aan bij Henry Schut en Hugo Borst.