Martin wint Moto3 in Assen, WK-leider crasht in slotronde

heywoodu

Motorcoureur Jorge Martin heeft de Grand Prix van Nederland in de Moto3 gewonnen. De Spanjaard boekte op het TT Circuit in Assen zo al zijn vierde zege van het seizoen, waardoor hij de leiding in de titelstrijd overneemt.

Polesitter Martin pakte zonder problemen de leiding bij de start en werd gevolgd door Enea Bastianini, Lorenzo Dalla Porta, de zeer sterk vertrokken Marco Bezzecchi, Fabio Di Giannantonio en Aron Canet, terwijl ook John McPhee, Tony Arbolino en Gabriel Rodrigo prima voorin reden.

Na een handvol ronden ontstond een kopgroep van vijf man: Canet, Bezzecchi, Bastianini, Martin en McPhee, terwijl de achtervolgende groep aangevoerd werd door de jonge Jaume Masia. De kopgroep bleef ronden na ronden bij elkaar, wat langzaam voor spanning zorgde.

Met drie ronden te gaan wilde niemand de koppositie hebben - met het oog op de slipstream is die positie immers niet echt gunstig - wat voor een soort baanwielrentaferelen zorgde. Het vijftal werd in de voorlaatste ronde een viertal, want McPhee ging onderuit in de Bult.

Martin sloeg ondertussen een gaatje van bijna een seconde naar zijn drie medekoplopers, aangevoerd door Canet. Vanaf plek vier schoof WK-leider Bezzecchi vervolgens ook onderuit. Martin pakte de winst én door Bezzecchi's crash ook de WK-leiding, Canet troefde Bastianini af in de strijd om de tweede plek.