1 op 7 autoschade-claims niet afkomstig van hoofdbestuurder

qltel

14,9 procent van alle autoschade-claims is niet afkomstig van de hoofdbestuurder. Dit blijkt uit onderzoek van Lancyr Verzekeringen, waarbij 11.016 autoschade-claims bij Lancyr uit de afgelopen 3 jaar werden geanalyseerd.

Veel niet-regelmatige bestuurders claimen schade
In totaal was 14,9 procent van alle autoschade-claims uit de afgelopen drie jaar afkomstig van niet-regelmatige bestuurders. Zo’n tweederde (66 procent) hiervan had wel dezelfde achternaam als de regelmatige bestuurder. Een deel van deze bestuurders bestaat uit de partners van de hoofdbestuurder en een ander deel wordt gevormd door (een van) de kinderen van de hoofdbestuurder.

Auto vaak op naam van ouders verzekerd
Volgens Lancyr is er een bekende manier om de hoge premie voor jongeren te omzeilen. Dat is de verzekering aanvragen op naam van de ouders. "Jongeren hebben vaak nog niet veel schadevrije jaren opgebouwd, waardoor de premie normaal gesproken hoger uitvalt. Voor velen vaak een reden om hun auto te verzekeren op naam van hun ouders, die vaak al wat meer schadevrije jaren hebben." zegt Alison Wester, autoverzekering expert bij Lancyr.

Bijna 40 procent bestuurders onder de 30
Vooral jongeren claimen veel autoschades. 37,2 procent van de niet-regelmatige bestuurders die schade rijdt is onder de 30 jaar oud. Hieruit blijkt nogmaals dat veel jongeren hun autoverzekering kennelijk ook vaak op naam van een van hun ouders zetten. "Ook jongeren zullen vroeg of laat moeten beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren, dus het is nog meer de vraag in hoeverre zij echt geholpen zijn met een lagere premie op deze manier", aldus Wester.

De schadepost van niet-regelmatige bestuurders onder de 30 bestaat overigens niet alleen uit autobezitters die de verzekering op naam van ouders hebben staan, maar ook uit kinderen die de auto van hun ouders lenen.

1 op 7 autoschade-claims niet afkomstig van hoofdbestuurder (Foto: Pxhere)
1 op 7 autoschade-claims niet afkomstig van hoofdbestuurder (Foto: Pxhere)