Januzaj schiet België naar poulewinst tegen Engeland

Redactie

België heeft zich als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van het WK. In een merkwaardig duel in Kaliningrad werd Engeland opzij gezet.

Waar veel neutrale fans vooraf bang voor waren, leek in de eerste helft uit te komen. Zowel Engeland als België verscheen met een B-team aan de aftrap en hoewel beide teams wel wat kansjes creëerden, maakten de spelers niet echt aanstalten om een goal te maken. De winnaar van de poule komt namelijk in het (op het oog) moeilijker deel van het speelschema terecht en moet na de tweede ronde bovendien meer reizen dan de nummer twee uit deze groep.

Engeland en België begonnen het duel allebei met zes punten en een gelijk doelsaldo (8-2). Bij een gelijkspel zou het aantal gele en rode kaarten de doorslag geven en België nam voor rust wat dat betreft een ruimere 'voorsprong'. Youri Tielemans en Leander Dendoncker pakten de vierde en vijfde Belgische gele kaart van dit toernooi, terwijl de Engelsen pas op twee stonden.

Onder begeleiding van een flink fluitconcert gingen de spelers halverwege naar de kleedkamers. Na de pauze zorgde Adnan Januzaj er echter voor dat er eindelijk wat moois gebeurde. De oud-speler van Manchester United knalde de bal met links prachtig langs Jordan Pickford in de kruising: 0-1.

De Engelsen schakelden daarna wat bij, in de wetenschap dat één goal nog steeds die 'gunstige' tweede plek zou opleveren vanwege de kaartenregel. Marcus Rashford kreeg na 65 minuten een grote kans op de gelijkmaker toen Jamie Vardy hem alleen op Thibaut Courtois af stuurde. Via de vingertoppen van de Belgische doelman schoot Rashford naast.

Terwijl België voor rust veel balbezit had, was het na de openingstreffer Engeland dat het initiatief mocht nemen. In het laatste kwartier mocht Danny Welbeck invallen voor Trent Alexander-Arnold, maar WK-topscorer Harry Kane (vijf goals) bleef aan de zijlijn. De voorsprong kwam voor de Belgen niet echt meer in gevaar en via Marouane Fellaini werd de score nog bijna uitgebreid.

In de achtste finales speelt België komende maandag om 16.00 uur in Rostov tegen Japan. Voor de Engelsen wacht de confrontatie met Colombia. Dat duel is dinsdag om 20.00 uur in Moskou.