Twee jaar geen Europees voetbal voor AC Milan vanwege Financial Fair Play

Redactie

AC Milan wordt de komende twee seizoenen uitgesloten van Europees voetbal. De UEFA straft de Italianen vanwege overtreden Financial Fair Play-regels.

De roemruchte club uit de Serie A had zich eigenlijk geplaatst voor de Europa League, maar moet die plek nu afstaan. Atalanta Bergamo, met onder meer Marten de Roon en Hans Hateboer in de gelederen, neemt het ticket over. Fiorentina krijgt nu het startbewijs voor de voorrondes toegewezen. De straf wordt aan de Milanezen toegekend omdat ze simpelweg meer geld hebben uitgegeven dan er binnenkwam.

De UEFA heeft al sinds de overname van miljardair Li Yonghong in de zomer van 2017 grote twijfels over de wijze waarop de Italiaanse club de terugkeer naar de top wil verwezenlijken. De Milanezen pompten het afgelopen seizoen enorm veel geld in de club door meer dan 200 miljoen uit te geven aan transfers.

Daarmee hoopte het direct deelname aan de lucratieve Champions League af te dwingen, maar dat mislukte. Wel verzekerde de ploeg van Gennaro Gattuso zich in de competitie van een startbewijs voor de financieel veel minder interessante Europa League, maar dat gaat nu dus alsnog verloren. Ook komend seizoen kan de Rossoneri zich niet kwaliceren voor een Europees clubtoernooi.

Vorige maand gaf de financiële commissie van de UEFA al aan vooral vraagtekens te plaatsen bij de grote leningen die AC Milan voor oktober van dit jaar moet hebben terugbetaald. De club kreeg ruim een maand de tijd om de financiële plannen beter toe te lichten, maar daar is de club klaarblijkelijk niet in geslaagd tijdens de hoorzitting die woensdagmiddag werd gehouden. De Milanezen kunnen nog wel in beroep gaan tegen de straf.