Team Sky: "Hinault begrijpt niets van de zaak-Froome

H.Vviv

Team Sky heeft uitgehaald naar Bernard Hinault, die zich woensdag uitsprak tegen deelname van Chris Froome aan de Tour de France. Volgens de Britse wielerploeg heeft de Franse wielerlegende, die zelf vijf keer de Ronde van Frankrijk won, geen idee waar hij over praat.

"Het is ontgoochelend dat Bernard Hinault nog maar eens uitspraken doet die feitelijk incorrect zijn", schrijft Team Sky donderdag in het persbericht. "Hinaults commentaar is onverantwoord. Hij is slecht geïnformeerd en begrijpt duidelijk niets van de zaak."

Hinault vind het raar dat Froome gewoon aan de start mag komen van de Tour terwijl de Brit werd betrapt in de Ronde van Spanje te hoge waarde van salbutamol in zijn lichaam. Woensdag riep de 63-jarige Fransman op om te staken als Froome van start gaat in de Tour.

De internationale wielerunie UCI is nog steeds bezig met het onderzoek naar Froome. Zolang het onderzoek nog steeds niet is afgerond mag de renner van Sky gewoon aan de start komen van de wielerwedstrijden. Vorige maand kwam Froome ook aan de start van de Giro d'Italia en won die ook voor Tom Dumoulin.

Team Sky, dat ook in de Tour gewoon met Froome zal starten, baalt ervan dat t dat veel mensen een mening over de Brit vormen. "Voorlopig heeft Chris nog altijd het recht om te koersen. Als ex-renner zal Bernard het waarderen dat iedere atleet eerlijk behandeld wordt. Dit proces had normaal gesproken vertrouwelijk moeten verlopen om de atleet te beschermen en de feiten na te gaan."

Mocht Froome de Tour de France met winst afsluiten dan evenaart hij het record van Eddy Merckx. De Belg won ook vier grote rondes op een rij. 

Ondanks de vele publiciteit die Froome krijgt geeft team Sky aan dat zijn voorbereinding niet is verstoord. "Chris is volledig gefocust op de Tour de France. We zullen de voorbereiding op de grootste koers ter wereld niet laten verstoren door ongeschoolde commentaren."