Leeds United verrast en stelt Marcelo Bielsa aan

Redactie

Leeds United gaat het komende seizoen met een trainer van naam proberen om naar de Premier League te promoveren: Marcelo Bielsa.

De 62-jarige Argentijn heeft een tweejarig contract getekend op het roemruchte Elland Road. Dat meldt de ambitieuze en historierijke club via de officiële kanalen. Hij is de opvolger van Paul Heckingbottom, die onlangs al na vier maanden het veld moest ruimen. Ook Thomas Christiansen werd het afgelopen seizoen na tegenvallende resultaten weggestuurd.

Leeds degradeerde in 2004 uit de Premier League en zakte drie jaar later zelfs af naar de League One. En dat terwijl de drievoudig landskampioen in 2001 nog in de halve finale van de Champions League stond. Sinds 2010 speelt de club van Vurnon Anita, Ouasim Bouy en Jay-Roy Grot weer op het één na hoogste niveau, maar een promotie zat er nog niet in voor de slapende reus.

Met de befaamde Bielsa aan het roer moet daar verandering in worden gebracht. Hij was eerder bondscoach van Argentinië en Chili. Ook coachte hij clubs als Athletic Club, Olympique Marseille en Lazio, waar hij met zijn kenmerkende aanvalsspel veel lof oogstte. Bij zijn laatste klus, Lille OSC in Frankrijk, ging het echter minder soepel. Hij stond daar binnen enkele maanden op straat.

Nu gaat hij voor het eerst de scepter zwaaien bij een Engelse club. "Ik heb altijd de ambitie gehad om in Engeland te werken en tijdens mijn loopbaan heb ik diverse mogelijkheden gehad. Het was echter belangrijk om op het juiste project te wachten. Het was onmogelijk om een club met de statuur van Leeds United af te wijzen. Ik kijk enorm uit naar deze uitdaging", zegt Bielsa op de website van zijn nieuwe werkgever. De club kan zijn tweejarige contract tussentijds met één jaar verlengen.