Quintana klimt naar winst in Zwitserland, Porte blijft leider

H.Vviv

Nairo Quintana heeft de zevende etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Colombiaanse klimmer van Movistar was de sterkste op de slotklim naar Arosa. Klassementsleider Richie Porte werd tweede op 22 seconden van Quintana, maar blijft wel aan de leiding staan van het algemeen klassement. Wilco Kelderman moest 38 seconden toegeven op de winnaar en zakte naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Een grote kopgroep van 31 renners reed in de beginfase van de etappe weg, met daarbij de Nederlander Koen Bouwman. Aan het begin van de slotklim, van 28 kilometer naar Arosa viel de kopgroep uit elkaar. De Amerikaan Joe Dombrowski zou het langst volhouden.

In de achtergrond was het ook meteen vuurwerk in het peloton. Vooral Quintana was daar verantwoordelijk voor. De Colombiaanse klimmer, die zich in de Ronde van Zwitserland voorbereidt op de Tour de France, ging meerdere keren in de aanval en uiteindelijk had hij een voorsprong van een halve minuut op het peloton. Movistar had de Spanjaard Victor De la Parte meegestuurd en op het vlakkere deel van de klim kon hij het werk voor Quintana opknappen.

In het peloton moest Greg van Avermaet werken voor zijn kopman Porte. De Belg was in eerste instantie ook mee in de kopgroep, maar liet zich uitzakken tot het peloton. De olympisch kampioen hield het verschil op een halve minuut tussen de kopgroep en de groep van Quintana.

Met nog vijf kilometer te gaan werd het weer wat steiler en liet Quintana de rest van de kopgroep achter zich. Dat deed Porte ook in het peloton, en ging in de achtervolging op de Colombiaan. De klassementsleider kwam op vijftien seconden van de Colombiaanse klimmer, maar bleef daarna hangen. Vanuit de achtergrond kwam Jakob Fuglsang nog bij Porte en moesten ze 22 seconden toegeven op Quintana, die klaar lijkt te zijn voor de Tour de France.

Kelderman moest 38 seconden toegeven en zakte in het klassement naar de derde plaats achter Porte en Quintana. Ook Steven Kruijswijk (achtste) en Sam Oomen (tiende) eindige in de top tien van de dag uitslag en beide staan ook in de top tien van het algemeen klassement. Ook Bauke Mollema staat in de top tien van het algemeen klassement. De Nederlander van Trek-Segafredo werd in de daguitslag veertiende.