Geen vervolging voor verspreiden nepbrieven

Monique Verlind (DJMO)

Twee studenten van 23 en 24 jaar, afkomstig uit Barneveld en Ede, die in maart zijn aangehouden voor het verspreiden van nepbrieven, worden niet strafrechtelijk vervolgd omdat er onvoldoende bewijs is dat zij een strafbaar feit hebben gepleegd.

De studenten hebben de brieven verspreid, zogenaamd uit naam van de gemeente Rotterdam. Zij hebben op deze manier invulling willen geven aan een schoolopdracht.

In de brief werd opgeroepen om op de site stemdrempel.nl een verkiezingsenquête in te vullen. Wie de vragenlijst had ingevuld, kreeg een scherm te zien waarop stond dat de invuller niet mocht stemmen omdat deze over te weinig voorkennis zou beschikken. Bovendien verschenen pop-up schermen met aanbiedingen om programma’s te downloaden. Ten onrechte werd de indruk gewekt dat dit door de gemeente Rotterdam was georganiseerd.

Het OM heeft besloten om de twee studenten niet verder te vervolgen en de zaak te seponeren. Ze hebben namelijk aangegeven dat zij niet de intentie hadden dat de ontvangers de brief zouden beschouwen als een brief van de gemeente Rotterdam. Dat bleek uit het feit dat zij het logo op bepaalde punten hadden aangepast. Verder hebben de studenten, direct nadat duidelijk werd dat de actie invloed kon hebben op het stemgedrag bij de verkiezingen, diezelfde dag excuusbrieven bezorgd en een rectificatie op hun website geplaatst.

De studenten geven aan dat zij veel hebben geleerd van het incident en geven presentaties aan mede scholieren over de onwenselijke gevolgen van de wijze waarop zij uitvoering hadden gegeven aan hun schoolopdracht.

De officier van justitie heeft een stevig gesprek gevoerd met beide studenten en de school. De school heeft inmiddels de schoolopdracht aangepast zodat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren.