Nederlandse Turk verkiesbaar voor Turks parlement

heywoodu

Eind juni mag Turkije naar de stembus om Erdogan te herkiezen als president, terwijl ook een parlement gekozen wordt. Zo'n vijf procent van de kiezers woont buiten Turkije, waaronder grofweg een kwart miljoen mensen in Nederland. Die mogen vrijdag al naar de stembus en wel in Amsterdam, Deventer of Den Haag.

Het is niet de bedoeling dat Turkse partijen in Nederland campagne komen voeren, maar een Nederlandse Turk is wel verkiesbaar voor het parlement aldaar: Arzu Özalp, voorzitter van de Nederlandse tak van oppositiepartij CHP, doet een gooi naar een stoeltje. Özalp heeft wél iemand uit Turkije gehaald om haar te helpen bij de campagne: samen met politicus Necati Yilmaz is ze heel Nederland afgereisd op zoek naar oppositiestemmen.

Özalp laat weten dat het in Turkije uiterst moeilijk is om als oppositie campagne te voeren. "Vlaggen en andere spullen worden door de AK-partij weggehaald en vervangen", laat ze tegenover de NOS weten. In Nederland is het niet altijd even makkelijk, want naar eigen zeggen is Özalp voor haar campagne ook niet welkom in moskeeën.

In april besloot Erdogan de verkiezingen van volgend jaar naar voren te halen. Hij wil graag snel overschakelen naar een nieuw politiek systeem, waarbij de president - Erdogan dus - nog meer macht krijgt. Mustafa Aslan van de Nederlandse tak van de AK-partij ziet dat graag gebeuren en is blij de vele AK-aanhangers in Nederland te vertegenwoordigen.

"Nederlandse partijen steun ik wel en ik stem ook, maar ik ben verder niet actief", zegt Aslan. "Ik wil dat niet vermengen met mijn werk voor de AK-partij." Özlap is in Nederland wél actief: de niet-fan van Erdogan zet zich in Nederland in voor de PvdA en de Partij voor de Dieren.