Pionier in WMMA ingewijd in UFC Hall of Fame

Floris_Stempel

Pionier in het vrouwen-MMA, Ronda Rousey, krijgt de eer om als eerste vrouwelijke vechter ingewijd te worden in de UFC Hall of Fame. Dit zal gebeuren op 5 juli in het Pearls at the Palms Hotel in Las Vegas.


Ronda Rousey (Foto: Gettyimages)

Kijkcijferkanon
De nu 31-jarige showworstelaar en voormalig bronzen olympische medaillewinnares in judo heeft deze eer absoluut verdiend; in 2012 werd ze de eerste vrouwelijke vechter ooit die een contract kreeg aangeboden van de UFC. UFC-directeur Dana White had in de jaren daarvoor meerdere malen uitgeroepen géén toekomst te zien in vrouwen in de octagon en leek lange tijd ongevoelig voor de roep naar vrouwengevechten. Totdat Rousey de kop opstak en White halsoverkop verliefd werd op de uitstraling van de Strikeforce-kampioene.

Geen slechte zet van White. Rousey werd de eerste vrouwelijke vechter die als afsluiter van een UFC-gala werd geprogrammeerd en ze werd de eerste vrouw die meer dan de magische grens van één miljoen dollar aan toegangskaarten verkocht én ze verviervoudigde met ditzelfde gevecht het record aan verkochtte Pay Per Views voor een vrouwensportwedstrijd.

Daarnaast verkocht de UFC voor het eerst in de geschiedenis van de MMA-organisatie, met Rousey als uitsmijter van het programma, één miljoen PPV's. Cijfers waar sporten als boksen, kickboksen en zelfs het amerikaans showworstelen toentertijd alleen maar van konden dromen.

Dominatrix in de kooi
Niet alleen commercieel, maar ook binnen de octagon was Rowdy Ronda Rousey ongenaakbaar. De voormalig judoka won haar eerste zeven gevechten in het MMA door middel van een armklem en zes van deze gevechten duurde korter dan een minuut.

RRR heeft nog steeds het record van de snelste opgave door een tegenstander: na veertien seconden gaf MILF Cat Zingano al op tijdens UFC 184. Rousey staat derde op de ranglijst van vechters met de snelste KO tijdens een titelgevecht: al na zestien seconden werd Alexis Davis bewusteloos geslagen tijdens UFC 175.

Rousey bezit nog steeds het record aan titelverdedigingen bij de vrouwen, zesmaal en al haar professionele gevechten werden voortijdig beëindigd. In haar succesvolle periode wist slechts één vrouw, rivale Miesha Tate, langer dan één ronde met Rousey in de octagon te overleven.

Grote schare fans
Rousey is ook verantwoordelijk voor het populair maken van de sport bij het grote publiek. MMA dat, voordat RRR bekend werd, voornamelijk bekend stond als weerzinwekkend kooivechten is sindsdien enorm gegroeid in populariteit en de grote sterren zijn in de VS net zo populair als grote voetballers zoals Cristiano Ronaldo en Tom Beugelsdijk in Europa. Kampioenen worden inmiddels regelmatig uitgenodigd als gast in populaire talkshows zoals die van Stephen Colbert of Conan O'Brien.


Heerlijke samenvatting van RRR in de UFC (Bron: Youtube)

In 2015 werd Rousey door het tijdschrift Sports Illustrated uitgeroepen tot meest dominante atleet ter wereld, bij zowel de mannen als de vrouwen. Fans kroonden haar bij een verkiezing georganiseerd door ESPN tot grootste sportvrouw ooit. Achteraf blijken deze titels enigszins overdreven, maar dit geeft wel de populariteit aan van de atleet Rousey tijdens haar succesvolle periode die liep van 2011 tot en met 2015.

De voormalig UFC-kampioene wordt de jongste toevoeging aan de UFC Hall of Fame die alleen maar zeer grote namen van het MMA bevat, waaronder zelfs één Nederlander: voormalig kampioen bij de zwaargewichten Bas Rutten werd in 2016 ingewijd in het prestigieuze lijstje van MMA-legendes.