Cubaanse tiener benadert legendarisch wereldrecord verspringen

heywoodu

Verspringer Juan Miguel Echevarria heeft weer eens van zich doen spreken. De pas 19-jarige wereldindoorkampioen uit Cuba is al lange tijd een wereldtalent, maar tijdens de Diamond League in Stockholm ging het zondag pas écht ver.

Met 8,50 meter was Echevarria na vijf pogingen al zeker van de winst, dus nam hij in de laatste poging nog eens volop risico. Dat werkte perfect: de tiener sprong naar een monsterlijke afstand van 8,83 meter. Helaas had hij 2,1 meter per seconde wind in de rug, 0,1 m/s meer dan toegestaan. Zijn wereldsprong gaat dus niet officieel de boeken in, maar vond natuurlijk wel gewoon plaats.

Alleen wereldrecordhouder Mike Powell (8,95 legaal, 8,99 'illegaal'), Ivan Pedroso, Carl Lewis, Bob Beamon en Robert Emmiyan sprongen ooit verder dan Echevarria zondag deed, en Pedroso deed dat alleen een windmeter die kapot was, waardoor dat resultaat niet officieel is. Sinds Pedroso in 1995 met kapotte windmeter naar 8,96 meter sprong kwam niemand meer zover als de Cubaanse tiener zondag, met of zonder teveel rugwind.

Op de 400 meter horden was Abderrahman Samba weer eens snel. De in Saoedi-Arabië opgegroeide halve Mauritaniër, uitkomend voor Qatar met zijn Zuid-Afrikaanse coach, snelde naar een Afrikaans record van 47,41 seconden en steeg naar de veertiende plek op de eeuwige ranglijst. Met 47,81 was ook de Noorse wereldkampioen Karsten Warholm weer rap bezig, hij liep een nieuw nationaal record.