Wereldtitel BMX voor Laura Smulders, podium Oranje

Stefan (sportfreak)

Laura Smulders is in Baku wereldkampioen BMX geworden. Het feest werd compleet gemaakt haar jongere zus Merel die tweede werd en Judy Baauw die derde werd, waardoor het podium geheel oranje was.

De zusjes Smulder hadden een goede start en lagen na de eerste bocht tweede en derde achter de Australische titelverdedigster Alise Willoughby. Baauw had een mindere start en kwam als achtste door de eerste bocht. even later passeerde Laura Smulders Willoughby die daarna ook nog eens onderuit ging. De zusjes reden zo onbedreigd naar de eerste twee plaatsen. Baauw reed een knappe inhaalrace en kwam als derde over de finish.

Laura Smulders won eerder in 2012 in Londen brons op de Olympische Spelen en in 2014 brons op het WK. Nu heeft ze dus haar eerste wereldtitel beet. "Ik had echt een superdag. In de finale was ik niet als beste weg. Ik wist dat ik Willoughby ergens moest passeren. In de bocht zag ik mijn kans en die moest ik grijpen. Toen ik over de finish kwam hoorde ik Merel schreeuwen: tweede! En Judy als derde. Te gek natuurlijk. Wat een supervet podium."


Voor Nederlandse mannen verliep het WK een stuk minder succesvol. Twan van Gendt ging in de eerste run van de kwalificatie onderuit en kwam de rest van het toernooi niet meer in actie. Niek Kimmann, leider in de wereldbeker en daardoor gezien als een van de favorieten, mistte zijn start in de halve finale en was daardoor op slag kansloos. Joris Harmsen Dave van der Burg haalden wel de finale. Daarin ging Van der Burg echter al snel onderuit en ook Harmsen kwam tekort om zich in de strijd om de medailles te mengen. De wereldtitel ging daar naar Fransman Sylvain André, maar pas nadat op de finishfoto bleek dat hij zijn landgenoot Joris Daudet net voor bleef.