De kwartfinalisten op Roland Garros: Nadal voor zijn 11e?

heywoodu

Niet alleen bij de dames, maar ook bij de heren zijn de acht kwartfinalisten op Roland Garros inmiddels bekend. De gehele top-3 van de plaatsingslijst zit er nog in, net als één ongeplaatste speler. Roger Federer had geen zin in gravel en bleef dus lekker thuis.

Rafael Nadal (ESP, 1) - Diego Schwartzman (ARG, 11)
Voor ongeveer niemand met enig tennisverstand zal het een verrassing zijn: Rafael Nadal gaat lekker in Parijs. Simone Bolelli stribbelde knap tegen in de eerste ronde, Guido Pella en Richard Gasquet waren kansloos en Maximilian Marterer moest zich ondanks een tiebreak ook in drie sets gewonnen geven. Nadal gaat voor zijn elfde titel op Roland Garros, kan iemand hem stoppen?

Schwartzman begon met simpele zeges op wildcardspeler Calvin Hemery en qualifier Adam Pavlasek, waarna hij ook Borna Coric in drie sets klop gaf. Kevin Anderson domineerde de eerste twee sets in de achtste finales, maar Schwartzman herstelde zich en stuurde het servicekanon linea recta terug naar Zuid-Afrika. Na de US Open van 2017 wordt het voor de Argentijn zijn tweede kwartfinale op een Grand Slam.

Marin Cilic (CRO, 3) - Juan Martin Del Potro (ARG, 5)
Cilic schoof James Duckworth in drie sets opzij, maar de jonge Poolse qualifier Hubert Hurkacz wist zowaar een set af te snoepen. Steve Johnson slaagde daar dan weer niet in, maar tegen Fabio Fognini moest Cilic diep graven. Na een dikke 3,5 uur ontdeed de Kroaat zich van zijn Italiaanse opponent, waardoor hij na vorig jaar voor de tweede keer in Parijs bij de laatste acht staat.

Delpo staat ook weer eens lekker te rammen en hoopt na de halve finales in 2009 en de kwartfinales in 2012 de finale te bereiken. Alleen op de door hem gewonnen US Open van 2009 lukte hem dat wat Grand Slams betreft, en voor iemand van het kaliber van de Argentijn kan dat niet. Met Nicolas Mahut en Julien Benneteau speelde hij twee bejaarde Fransen naar huis, waarna Albert Ramos-Viñolas en John Isner in drie sets geklopt werden.

Nadal gaat weer soepel op zijn geliefde gravel (Pro Shots/Action Images)
Nadal gaat weer soepel op zijn geliefde gravel (Pro Shots/Action Images) 

Marco Cecchinato (ITA) - Novak Djokovic (SRB, 20)
Cecchinato is de nummer 72 van de wereld en won in april zijn eerste ATP-titel. Op Grand Slams schopte hij het nog nooit tot voorbij de eerste ronde, maar enige belofte zat er dus wel in en dat maakt de Italiaan in Parijs helemaal waar. Marius Copil moest eraan geloven na een marathon (10-8 in de vijfde set) in de eerste ronde, waarna Marco Trungelliti en top-10-spelers Pablo Carreño Busta (10) en David Goffin (8) voor de bijl gingen.

Djokovic zal geen onbekende zijn voor de lezer, maar door blessures is hij inmiddels wat weggezakt. Nole begon met zeges op qualifiers Rogerio Dutra Silva en Jauma Munar, waarna Roberto Bautista Agut de sjaak was. Met Fernando Verdasco klopte de Serviër al de derde Spanjaard op rij en de kampioen van 2016 hoopt met Cecchinato ook de volgende horde te nemen.

Dominic Thiem (AUT, 7) - Alexander Zverev (GER, 2)
Thiem is een echte gravelrukker, maar heel erg soepel gaat het nog niet. Ilya Ivashka zorgde niet voor veel problemen, Stefanos Tsitsipas en Matteo Berrettini pakten beiden een set. Dat lukte Kei Nishikori na een stroef begin ook, maar daar bleef het voor de Japanner wel bij, waardoor Thiem won. In 2016 en 2017 haalde hij de halve finales, zijn enige twee plekken in halve finales op Grand Slams.

De mondiale nummer drie, Zverev, heeft het nog niet zo makkelijk. Ricardas Berankis bood totaal geen partij, maar Dusan Lajovic, Damir Dzumhur en in de achtste finales ook Karen Khachanov dwongen de jonge Duitser allemaal tot een slopende vijfsetter. Hij won ze wel allemaal, maar tegen Thiem zou het hem misschien wel eens op kunnen breken.

Cecchinato stort in de Martin Verkerk-houding naar het gravel van geluk (Pro Shots/Action Images)
Cecchinato stort in de Martin Verkerk-houding naar het gravel van geluk (Pro Shots/Action Images)