WK 2026-bids Marokko en VS/Canada/Mexico goedgekeurd

Boris (borisz)

De wereldvoetbalbond FIFA heeft de twee kandidaten voor de organisatie van het WK in 2026 goedgekeurd. De bids van Marokko en het gecombineerde 'bid' van de Verenigde Staten, Canada en Mexico voldoet aan de minimale eisen die worden gesteld aan de organisatie.

De leden van de FIFA kiezen op 13 juni tijdens het congres in Moskou, voorafgaand aan het WK in Rusland, waar het mondiale eindtoernooi over acht jaar wordt gehouden.

De inspecteurs van de FIFA hebben de afgelopen maanden de betrokken landen bezocht en gekeken of alles aan de eisen voldoet. Het 'bid' van de Verenigde Staten, Canada en Mexico scoort op de belangrijkste punten die zijn onderzocht aanzienlijk beter dan die van Marokko. Aan een WK in het Noord-Afrikaanse land kleven aanzienlijk meer risico's, concluderen de FIFA-inspecteurs.

Een belangrijk verschil is dat Marokko geen enkel stadion dat momenteel aan alle eisen voldoet. United 2026 beschikt al over liefst zeventien stadions die helemaal klaar zijn en waar morgen eindtoernooi zou kunnen beginnen. Qua accommodaties en transport ziet de FIFA ook hoge risico's bij Marokko. De bond maakt zich daarentegen geen enkele zorgen over de de steun van de Marokkaanse overheid, terwijl daar juist bij het Amerikaanse bid wel wat twijfels over zijn. Ook om Amerika in te mogen reizen onder de regering Trump is reden voor wat zorgen.

De Verenigde Staten, Canada en Mexico halen in het evaluatierapport, waarin op tal van criteria punten worden toegekend, een score van 4 op een maximum van 5. Marokko komt tot 2,7. De minimale score van twee punten was nodig om het bid voor te kunnen leggen aan het FIFA-congres. 

Landen uit Europa en Azië mogen in eerste instantie niet meedingen naar de organisatie van het WK 2026, omdat met Rusland (2018) en Qatar (2022) die continenten al aan de beurt komen. Mocht het FIFA-congres op 13 juni besluiten beide kandidaten afwijzen, dan komt er een kandidaatstellingsronde waarbij de Europese en Aziatische landen zich wel kandidaat kunnen stellen.

Wil je de rapporten zelf lezen? Ze zijn te vinden op de site van de FIFA