Pas op in de zon...

qltel

Wie dit weekend naar het strand gaat, een festival bezoekt of gewoon lekker gaat zonnen in de achtertuin moet rekening houden met een hoge zonkracht. De zonkracht loopt uiteen van 6 op de Wadden tot 7 in het zuiden. Een onbeschermde huid kan al binnen 10-15 minuten verbranden. Door zonnebrandcrème te gebruiken kan langer veilig gezond worden. De rest van de maand blijft de UV-index 6-7. Wel schermen stapelwolken na het weekend de zon, vooral in het zuiden, soms af.

Tussen 12 en 15 uur ’s middags staat de zon het hoogst aan de hemel en is de kans op verbranden het grootst. Verbranding is niet direct te zien, want de roodkleuring wordt pas na enkele uren zichtbaar. De meteorologen van Weeronline raden aan om de schaduw op te zoeken of zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor te gebruiken.

Het is voor het eerst dit jaar dat zonkracht 7 in Nederland wordt behaald. De komende twee maanden zal dit regelmatig gebeuren en rond de langste dag is zelfs zonkracht 8 mogelijk. Slechts in uitzonderlijke gevallen worden waarden boven 8 gemeten. Vorig jaar kwam het op 11 juni tot een uitzonderlijk hoge zonkracht van 8,7.

Welk type zonnebrand heb je nodig?
Ga je lang de zon in dan is het aan te raden om vanaf zonkracht 4 zonnebrandcrème te gebruiken, maar niet iedereen verbrandt even snel en de huid van kinderen is gevoeliger dan die van volwassenen. Met onderstaande tabel kun je voor jouw huidtype uitrekenen hoe lang je bij een bepaalde zonkracht onbeschermd kan zonnen. Vervolgens kun je de tijd om veilig te zonnen vergroten door zonnebrandcrème te gebruiken.

Huidtype Maximale tijd in de zon
Kinderen en volwassenen die zeer snel verbranden 60 minuten / zonkracht
Volwassenen die snel verbranden 100 minuten / zonkracht
Volwassenen die zelden verbranden 200 minuten / zonkracht
Volwassenen die nooit verbranden 300 minuten / zonkracht

Voorbeeld: Een volwassen persoon die snel verbrandt gaat bij zonkracht 5 de zon in. Dit betekent dat hij 100 / 5 = 20 minuten onbeschermd kan zonnen. Wanneer deze persoon zonnebrandcrème met factor 20 smeert kan hij 20 x 20 minuten = 400 minuten (oftewel ruim 6,5 uur). Hierbij moet het insmeren wel regelmatig herhaald worden en een dikke laag worden aangebracht.

Wat bepaalt de zonkracht?
Naast de stand van de zon en de dikte van de bewolking zijn er nog twee factoren die de zonkracht bepalen. UV-straling wordt 10-20% versterkt door weerkaatsing van zand en water. Verse sneeuw en ijs weerkaatsten zelfs 80 tot 90 procent van de zonnestraling. Dit is de reden waarom je op een zonnige wintersportdag en op een stranddag sneller verbrandt.

Ook de dikte van de ozonlaag is een belangrijke factor. Wanneer op grote hoogte in de atmosfeer (de stratosfeer) een gebied met lagere ozonwaarden aanwezig is worden we blootgesteld aan een hogere UV-index. Er wordt dan namelijk minder zonlicht onderweg naar het aardoppervlak geabsorbeerd door ozon. De fluctuaties in de dikte van de ozonlaag (15-50 km hoog) worden veroorzaakt door veranderingen in de winden die ozon verspreiden.

Lokaal tropisch warm
De temperaturen worden dit weekend, maandag en dinsdag in het binnenland voor veel mensen misschien wel wat te hoog om in de volle zon te zitten. Het kan in het oosten en zuidoosten lokaal tropisch warm worden met maxima van 30 graden. Daarmee komt het tot de eerste lokale tropische dag van 2018.

Ook op de stranden is het dit weekend warm met maxima van 24-28 graden. Maandag en dinsdag kan de wind daar soms van zee waaien, waardoor de temperatuur daalt naar 18-20 graden. Wie verkoeling zoekt in de zee moet rekening houden met koud water van 13-15 graden. Veel binnenwateren zijn met 17-19 graden al een stuk warmer. Het is belangrijk om na een duik opnieuw in te smeren met zonnebrandcrème.

Smeer je dus goed in! (Foto: pxhere)
Smeer je dus goed in! (Foto: pxhere)

Sorry, ik vond leuke foto's en kon niet kiezen...  (Foto: pxhere)
Sorry, ik vond leuke foto's en kon niet kiezen... (Foto: pxhere)

Vervelend hé?  (Foto: pxhere)
Vervelend hé? (Foto: pxhere)

that's all folks (Foto: pxhere)
that's all folks (Foto: pxhere)