Yates verslaat Dumoulin in elfde etappe Giro d'Italia

H.Vviv

Simon Yates heeft de elfde etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De rozetruidrager van Mitchelton-Scott was in finale net iets sterker dan Tom Dumoulin die als tweede over de streep kwam in Osimo. Door de winst loopt Yates weer wat verder uit in het algemeen klassment. Hij heeft nu een voorsprong van 47 seconden op de Nederlander.

In de korte etappe van 156 kilometer van Assisi naar Osimo was het even wachten op de juiste aanval. Luis Leon Sanchez (Astana) en Alessandro De Marchi (BMC) lukte dat na dertig kilometer op een beklimming van derde categorie. De twee hadden snel een minuut te pakken op het peloton, waarna ook de Italianen Fausto Masnada (Androni-Sidermec-Bottecchia), Mirco Maestri (Bardiani-CSF) en Alex Turrin (Wilier Triestina-Selle Italia) de sprong naar voren maakte.

Het vijftal kreeg een maximale voorsprong van vier minuten, maar in het peloton reden verschillende ploegen op kop van het peloton, waaronder de Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo. Door al het werk werden de vluchters met nog zes kilometer te gaan gegrepen.

In het peloton was het Zdenek Stybar die versnelde op de kasseien van de steile Via Costa del Borgo. Tim Wellens reageerde op de Tsjech van Quick-Step Floors en begonnen met een kleine voorsprong aan de steile slotklim. Stybar moest Wellens al snel laten gaan, maar ook de Belg kon niet lang genieten van zijn voorsprong.

Simon Yates demarreerde uit het peloton en reed zo naar Wellens toe en ging er ook meteen over. Dumoulin was de eerste achtervolger op vijf seconden, maar de Nederlander van Sunweb kreeg het gaatje niet dicht op de Brit. Het was voor Yates zijn tweede etappezege in deze Giro d'Italia.