Sparta door het oog van de naald tegen Dordrecht

Redactie

Meer dan een half uur lang was Sparta Rotterdam virtueel gedegradeerd, maar de Eredivisionist wist het onheil net op tijd af te wenden tegen Dordrecht.

De Rotterdammers hadden zich een riante uitgangspositie verschaft door het eerste duel in Dordrecht met 1-2 te winnen, maar op het eigen Kasteel begon de ploeg van Dick Advocaat ronduit dramatisch aan de wedstrijd. De Dordtenaren hadden in de vorige ronde al bewezen over veel veerkracht te beschikken en ook tegen Sparta legde ploeg zich niet zomaar neer bij een nederlaag.

De Schapenkoppen schoten uit de startblokken en al na zeven minuten was het raak voor de bezoekers. Oud-Spartaan Denis Mahmudov kon binnenwerken na een assist van Daniël Breedijk, die ook al een verleden bij de Rotterdammers heeft. Sparta had licht de overhand qua balbezit, maar slaagde er in het eerste half uur niet in om te komen tot uitgespeelde kansen. Dordrecht wel. Ook de tweede mogelijkheid werd feilloos binnengewerkt en ditmaal was Jeremy Cijntje de doelpuntenmaker.

Op dat moment was de Kasteelclub virtueel gedegradeerd en een verbeten offensief volgde. Nog ruim voor rust greep trainer Advocaat in door middenvelder Dougall te wissele n voor spits Verhaar. Hij moest de achtervolging leiden en die omzetting kantelde de wedstrijd. Sparta kwam in de hele wedstrijd tot 25 doelpogingen en toch duurde het lang voordat de thuisploeg het net wist te vinden. Na iets minder dan een uur speler was het uiteindelijk Deroy Duarte die de aansluitingstreffer op zijn naam schreef. De uit de jeugd doorgebroken middenvelder mocht Fred Friday bedanken voor het voorwerk en wist dat zijn ploeg op dat moment afstevende op een zenuwslopende verlenging.

Aangevuurd door trainer Dick Advocaat drukte de Eredivisionist door en verscheidene kansen op de bevrijdende 2-2 bleven onbenut. Robert Mühren schoot na zeventig minuten op onbegrijpelijke wijze naast, raakte enkele minuten later de paal en frommelde daarna de bevrijdende 2-2 binnen. Zodoende stond Sparta eindelijk weer aan de goede kant van de streep, maar het wist dat slechts één tegentreffer fataal zou zijn.

Die had er kunnen komen als Mahmudov iets zorgvuldiger met zijn grote kans omsprong. Hij had zijn zenuwen echter niet onder controle en faalde. Aan de overzijde lieten Duarte en Verhaar na om de score uit te bouwen, dus bleef het tot de laatste seconde nagelbijten voor de Rotterdammers, die uiteindelijk een collectieve zucht van verlichting slaakten. Donderdag en zondag wacht een tweestrijd tegen FC Emmen. Dat is de finaleronde van de playoffs.

Andreias Calcan in duel met Deroy Duarte. (PRO SHOTS/Dennis Wielders)
Andreias Calcan in duel met Deroy Duarte. (PRO SHOTS/Dennis Wielders)