Rea evenaart World Superbikes-record, Van der Mark crasht

heywoodu

Motorcoureur Jonathan Rea heeft op het circuit van Imola ook de tweede en laatste race van het weekeinde gewonnen. De Noord-Ierse wereldkampioen boekte zo zijn 59e zege in het kampioenschap, waarmee hij het record van de legendarische viervoudig wereldkampioen Carl Fogarty evenaarde. Saillaint detail: over twee weken kan Rea het record verbreken op Donington Park, waar Foggy in 1992 zijn eerste zege boekte. 

Michael Ruben Rinaldi pakte bij de start knap de leiding, voor Ducati-collega's Chaz Davies en Xavi Fores. Michael van der Mark kende sterke eerste meters vanaf plek drie, maar trok een behoorlijke wheelie en leverde een plekje in, waardoor hij voor Marco Melandri op plek vier de eerste bocht in dook. Rea en Tom Sykes, de zaterdag zo dominante Kawasaki's, vertrokken als negende en achtste en lagen na één ronde al op zes en zeven.

Rea kwam na een paar ronden al flink naar voren en verschalkte onder meer Van der Mark, waardoor de Noord-Ier al snel op plek drie reed. Ook de inmiddels door Davies ingehaalde Rinaldi moest er snel aan geloven. Rinaldi had het heel zwaar en viel al snel terug tot achter Van der Mark, die ingehaald was door Melandri en zo alsnog op de vijfde plek reed.

Davies en Rea reden ondertussen samen weg van de rest van het veld, waar het halverwege de race fout ging voor Van der Mark en Melandri. De Rotterdammer kwam de bocht te hard in en schoffelde de Italiaan onderuit, waarna Van der Mark gelijk even kwam kijken of zijn Ducati-rivaal in orde was - wat gelukkig het geval bleek te zijn.

Naarmate de race vorderde probeerde Rea alsmaar vaker om de leiding te pakken en met zeven ronden te gaan - en na flink wat mislukte pogingen - slaagde de wereldkampioen er in de Variante Alta eindelijk in om Davies te passeren. Daarmee was de strijd gestreden en Rea schreef zijn 59e zege bij, voor Davies. Sykes klopte Fores in de strijd om de derde podiumplek.