Hordenloopster Visser benadert stokoud NR in Shanghai

heywoodu

Hordenloopster Nadine Visser heeft het stokoude Nederlands record op de 100 meter horden wederom kunnen benaderen. Tijdens de Diamond League in Shanghai snelde Visser naar een tijd van 12,81 seconden.

Met haar tijd bleef Visser 0,04 tellen boven het record van Marjan Olyslager, die in 1989 in Frankrijk naar een tijd van 12,77 seconden liep. Vorig jaar kwam Visser er nog dichter bij in de buurt: tijdens de befaamde zevenkamp in Götzis snelde ze naar 12,78.

De 400 meter horden bij de dames leverde een fraaie strijd op. Dalilah Muhammad pakte de winst: de Amerikaanse olympisch kampioene was met 53,77 één honderdste van een seconde sneller dan de Jamaicaanse Janieve Russell. Met 19,99 meter kon het thuispubliek ondertussen juichen voor Gong Lijao, die het kogelstoten met groot machtsvertoon won. Met een tegenvallende afstand van 17,11 meter eindigde Melissa Boekelman als negende.

Caterine Ibargüen was de topfavoriete bij het hinkstapspringen en met 14,80 meter maakte ze dat waar: alleen de Jamaicaanse Shanieka Ricketts kwam met 14,55 meter een heel klein beetje in de buurt. Op de 5000 meter werd een fraaie eindsprint beslissend: de Ethiopische Bahreini Birhanu Balew snelde met 13:09,64 minuten een fractie eerder over de streep dan de Keniaanse Amerikaan Paul Chelimo.

Op de 400 meter bij de mannen was het wederom Steven Gardiner die bijzonder rap was. De man uit de Bahama's was niet zo snel als in Doha, maar met 43,99 seconden dook hij wel voor de tweede keer op rij onder de 44 tellen, waarmee hij Isaac Makwala uit Botswana (44,23) af kon troeven. De Russische Mariya Lasitskene was zoals verwacht de beste bij het hoogspringen: ze sprong als enige over 1,97 meter en deed dat in één poging, waarna ze twee meter niet haalde.