Winnend Sparta komt bizarre eigen goal te boven

Redactie

Sparta Rotterdam is ondanks een bizar eigen doelpunt van Stijn Spierings goed begonnen aan de nacompetitie. Uit bij FC Dordrecht werd het 1-2.

Dordrecht-trainer Gerard de Nooijer zei het deze week treffend: Wij mogen en Sparta moet. Precies met die instelling kwamen de Rotterdammers het veld op en het team van Dick Advocaat kwam verbeten uit de startblokken. Al na vijf minuten was het bijna raak toen Mühren schoot, een verdediger de bal half verwerkte en Stijn Spierings de bal voor het binnenschieten had. Hij probeerde het met een boogje, maar kwam niet verder dan de lat.

Even later herstelde hij zijn misser door de bal perfect neer te leggen voor Loris Brogno. De Belg tikte gedecideerd binnen en Sparta had de gewenste vroege voorsprong te pakken. FC Dordrecht deelde zo nu en dan een speldenprik uit, maar echt gevaarlijk werd de thuisploeg niet. Het team van Advocaat leek daardoor te twijfelen over de te kiezen strategie. De ploeg had een overwicht, kon doorjagen op een tweede treffer, maar durfde niet echt aan te zetten uit angs voor de gelijkmaker. Daarom trokken de bezoekers zich terug, om zo de minieme voorsprong over de streep te trekken.

Met het nodige kunst- en vliegwerk leek Sparta in die missie te slagen, maar nadat Mahmudov, Bakker, Stankov en wederom oud-Spartaan Mahmudov namens Dordrecht misten, schoten de Rotterdammers zichzelf in de slotfase in de voet. Spierings maakte een eigen goal, waardoor de Schapenkoppen toch tot de gelijkmaker kwamen. De middenvelder schoot een minuut voor tijd van bijna de middellijn keihard terug op zijn keeper en Roy Kortsmit stond aan de grond genageld. Vlak voor zijn doel durfde hij de terugspeelbal niet te vangen, dus koos de doelman voor een kopbal. Dat mislukte en de bal zeilde zo het doel in.

Het was daarna in de blessuretijd aan Robert Mühren te danken dat de Eredivisionist er toch nog met de nauwelijks verdiende overwinning vandoor ging. Hij werkte een voorzet van debutant Halil Dervisoglu binnen en liet de thuisploeg gedesillusioneerd achter. Op zondag volgt de return op Het Kasteel en de winnaar mag zich opmaken voor een ontmoeting tegen FC Emmen of NEC. Vermoedelijk wordt dat Emmen, want zij wonnen hun eerste duel in eigen huis met 4-0.


De eigen goal van Spierings (FOX Sports / Dailymotion)