Standbeeld voor Normaal onthuld in Hummelo

Redactie

Onder luid gejuich van een schare fans is in het Achterhoekse dorp Hummelo een standbeeld voor de band Normaal onthuld. Kunstenares Lia Krol maakte het levensgrote monument in opdracht van het Anhangerschap, de fanclub van Normaal. Zanger Bennie Jolink zelf knipte een touw door, waardoor het doek door ballonnen van het beeld werd getild.

Ook de andere bandleden waren erbij aanwezig, behalve drummer Jan Manschot, die in 2014 overleed. Omroep Gelderland deed live verslag van de onthulling.

Hummelo is Jolinks geboorte- en woonplaats. Hemelvaartsdag heeft ook symbolische betekenis voor Normaal: Hemelvaart 1975 is voor de fans de 'geboortedatum' van de band die geldt als grondlegger van de 'boerenrock' in Nederland, waarin wordt gezongen in het eigen dialect. Voor het Anhangerschap is Hummelo voortaan een bedevaartsoord, "het Lourdes van de Achterhoek". Normaal nam eind 2015 afscheid, na veertig jaar actief te zijn geweest.

"Wij vinden dat deze band nooit, maar dan ook nooit mag worden vergeten. Zodat - wanneer ze over een paar duizend jaar hier in de Achterhoek archeologische opgravingen doen - de wetenschappers op een heel bijzonder stuk gesteente zullen stuiten", aldus de initiatiefnemers op hun fansite.

Standbeeld voor Normaal onthuld in Hummelo
Standbeeld voor Normaal onthuld in Hummelo (Foto: BuzzE)