Chaves wint bergetappe naar Etna, Yates nieuwe leider in Giro d'Italia

H.Vviv

Johan Esteban Chaves heeft de eerste bergrit van de Giro d'Italia gewonnen. De Colombiaan van Mitchelton-Scott was op de beklimming van de Etna de beste, nadat hij deel uitmaakte van een vroege vlucht. In de slotkilometer kwam zijn ploeggenoot Simon Yates erbij en kwamen ze samen over de finish. Pinot won de sprint voor de derde plaats voor de andere favorieten. Yates is wel de nieuwe leider in het algemeen klassement, voor Tom Dumoulin die een achterstand van zestien seconden heeft op Yates.

In het eerste uur van de etappe waren er meerdere aanvallen, maar niemand kreeg de ruimte van het peloton. Pas na vijftig kilometer fietsen reed er een kopgroep van 28 renners weg uit het peloton.

Doordat het in het peloton volledig stilviel hadden de 28 renners al snel een voorsprong van drie minuten te pakken op het peloton, waar BMC de leiding had genomen. De ploeg van leider Rohan Dennis hield het steeds op de drie minuten. In de laatste veertig kilometer kwam Astana de Amerikaanse ploeg helpen en aan de voet van de slotklim, op vijftien kilometer van de finish, was het verschil teruggelopen tot anderhalve minuut.

Robert Gesink trok meteen ten aanval bij aanvang van de slotklim. De 31-jarige renner van LottoNL-Jumbo had een gaatje van tien seconden op zijn medevluchters, maar dat werd al snel dichtgereden. Op het moment van de aanval van de Nederlander kwam in het peloton Davide Formolo, de nummer tien van het afgelopen jaar in de Giro, ten val. De Italiaan van BORA-hansgrohe kwam nog wel even aansluiten, maar moest al snel afhaken. Samen met Louis Meintjes en Gianluca Brambilla verloren ze minuten op de rest van de favorieten en kunnen een goed klassement vergeten.

De kopgroep bestond nog uit slechts acht renners: Chaves, Henao, Ciccone, Ulissi, Hermans, Reichenbach, Gesink en Oomen. De jonge Ciccone versnelde meerdere malen, maar kwam niet echt los bij de andere renners. Het was Chaves die dat wel lukte. De Colombiaan van Mitchelton-Scott had al snel een voorsprong van twintig seconden te pakken op de andere vroege vluchters.

In het peloton waren er ondertussen ook al meerdere aanvallen. Vooral Miguel Ángel López, Domenico Pozzovivo en George Bennett probeerden weg te komen, maar kregen geen ruimte. Yates versnelde op anderhalve kilometer van de meet wel en reed in een stuk door naar zijn ploegmaat Chaves. In de laatste kilometer kwamen de twee renners samen en gunde Yates zijn Colombiaanse ploeggenoot de zege.

In het algemeen klassement is Yates de nieuwe leider. De Brit heeft nu een voorsprong van zestien seconden op Dumoulin. Chaves volgt op 26 seconden.