Glock wint DTM-race vol strijd op Hockenheimring, Ekström stopt na 17 jaar

heywoodu

Timo Glock heeft zijn eerste zege in het DTM-seizoen te pakken. De Duitser won de tweede race op de Hockenheimring, wat tot in de laatste minuten een prachtige strijd was om de podiumplaatsen. 

Glock verzilverde zijn poleposition en nam de leiding, voor René Rast en Lucas Auer. De Oostenrijker was wel erg snel weg en in de herhaling bleek dat hij precies tijdens of net vóór het doven van de lichten vertrok. De jury koos voor het tweede en gaf hem een tijdstraf van vijf seconden.

Paul di Resta volgde, voor Gary Paffett, Mike Rockenfeller en Joël Eriksson. Robin Frijns kende vanaf plek vijftien een goede start en won in de eerste ronde al vier plaatsen, terwijl Edoardo Mortara vanaf plek vier nauwelijks weg kon komen. De Italiaan dook na twee ronden naar binnen en was klaar.

Na tien minuten had Auer de tweede plek van Rast overgenomen, maar de Oostenrijker had nog wel de tijdens de pitstop in te lossen tijdstraf boven het hoofd hangen. DTM-veteraan Paffett pakte ondertussen plek vier over door Di Resta op prima wijze te verschalken, waarna hij ook Rast passeerde.

Na een dikke twintig minuten was leider Glock de eerste van de toppers die naar binnen kwam, terwijl Paffett Auer inhaalde en de leiding nam, alvorens zijn pitstop te maken. Paffett kwam terecht tussen Glock en Di Resta, die hem op al opgewarmde banden doodsimpel te grazen nam.

Met een kleine 25 minuten op de klok kwam Auer als laatste van de toppers naar binnen, maar voor de Oostenrijker ging het fout: naast zijn vijf seconden straf verloor hij ook veel tijd bij de bandenwissel en hij kwam buiten de top-10 terecht.

Ondertussen was er voor Frijns even een prima moment: de Nederlander lag voor het eerst aan de leiding in de DTM, met als kanttekening dat hij zijn pitstop nog wel moest maken, wat hij twintig minuten voor het verstrijken van de tijd deed.

Terwijl Frijns terugviel naar de dertiende plek, opende Paffett de aanval op leider Glock, met succes. Twee ronden later probeerde de Duitser op dezelfde plek weer terug te slaan, maar dat lukte niet. Niet veel later lukte het wel, maar Paffett sloeg weer terug in het fraaie duel om de winst.

Het gevecht tussen Glock en Paffett leidde ertoe dat rookie Eriksson langzaam maar zeker aan kon sluiten en vijf minuten voor tijd was de Zweed er bij. Eriksson opende de aanval op Paffett en daardoor kwam ook Rockenfeller kijken: hij pakte Eriksson's derde plek zelfs af en ook Rast kwam er weer bij.

In de slotronden was duidelijk dat de winst voor Glock was, maar daarachter moest Paffett alles uit de kast trekken om Rockenfeller van het lijf te houden. Dat lukte in de slotronde dan toch niet en de Duitser pakte plek twee, voor Paffett, Eriksson, Loïc Duval en Pascal Wehrlein. 

BMW-coureur Glock had na de finish over de boordradio nog duidelijke woorden voor het na dit jaar vertrekkende Mercedes: "Dit was het beste potje racen uit mijn leven! Mercedes, jullie zijn gestoord als je dit kampioenschap verlaat, 'fucking idiots!'!"

Mattias Ekström eindigde onzichtbaar als zestiende, maar de 39-jarige Zweed kreeg wel de nodige, dikverdiende aandacht: de kampioen van 2004 en 2007 verlaat de DTM na zeventien jaar om zich volledig op het WK rallycross te richten.