Eerste niet-Noord-Amerikaanse hoofdcoach ooit in NBA

heywoodu

Basketbalcoach Igor Kokoskov zal na het huidige NBA-seizoen aan de slag gaan als hoofdcoach van de Phoenix Suns. De 46-jarige Serviër wordt daarmee de eerste niet-Noord-Amerikaanse hoofdcoach ooit in de NBA.

Kokoskov is ondanks zijn relatief jonge leeftijd al een veteraan als het om coachen in de NBA gaat. In 1999 werd hij assistent-coach bij de Missouri Tigers, de eerste Europeaan ooit met die positie in het college basketball.

Een jaar later trok hij al naar de Los Angeles Clippers in de NBA, als eerste niet-Amerikaanse assistentcoach in die competitie. Kokoskov is inmiddels al achttien jaar assistent in de NBA en deed dat bij achtereenvolgens de Clippers, Detroit Pistons, waar hij in 2004 de NBA-titel mee pakte, Phoenix Suns, Cleveland Cavaliers, Orlando Magic en zijn huidige team, de Utah Jazz.

Naast zijn werk als assistent in de NBA is Kokoskov ook al jaren actief voor nationale ploegen. Zo was hij een jaar assistent bij Servië & Montenegro en was hij van 2008 tot en met 2015 de bondscoach van Georgië. Hij nam vervolgens het stokje over als bondscoach van Slovenië, wat hij vorig jaar niet alleen naar de eerste Europese finale, maar zelfs naar de eerste Europese titel leidde.