Liverpool naar finale dankzij treffer Wijnaldum

Redactie

Liverpool heeft met 4-2 verloren van AS Roma, maar gaat toch door naar de finale van de Champions League. Georginio Wijnaldum speelde een hoofdrol.

Exact 25 minuten stonden er op het bord toen de Nederlandse middenvelder met zijn hoofd een scherpe voorzet wist binnen te knikken. Dat was voor het eerst ooit dat hij scoorde in een uitduel voor Liverpool en het was meteen een cruciale treffer, zou later blijken. Ook was het al de derde goal in het wederom doelpuntrijke duel, want Sadio Mané opende de score na negen minuten en na een kwartier maakte het hyperaanvallende AS Roma alweer gelijk. Daar had het wel flink wat hulp van Liverpool voor nodig. Dejan Lovren dacht de bal hard het strafschopgebied uit te schieten, maar hij raakte ploeggenoot James Milner die volkomen onschuldig in zijn eigen doel kopte.

Na die onverwachte meevaller joeg Roma, zonder de geblesseerde Kevin Strootman, vol door op meer doelpunten. De ploeg had enkel offensieve gedachtes, want het moest een 5-2 nederlaag uit het heenduel wegwerken. Countergevaar van Liverpool namen de gastheren daarbij voor lief. Grote kansen kreeg Roma in het eerste half uur echter niet meer en de treffer van Wijnaldum maakte het er niet beter op voor de Romeinen die op dat moment vijf keer moesten scoren om een Houdini-act mogelijk te maken.

De eerste uittreffer van de Nederlander in Engelse dienst, het lukte hem ook niet bij Newcastle United, leek meteen de doodsteek voor de Italiaanse aspiraties, maar de ploeg van Eusebio di Fransesco richtte zich na de thee toch weer knap op. Topscorer Edin Dzeko maakte kort na rust gelijk en de ploeg claimde twee keer vergeefs een strafschop. Het eerste appèl wuifde scheidsrechter Damir Skomina weg vanwege vermeend buitenspel en de tweede keer zag de Sloveen een handsbal van Trent Alexander-Arnold over het hoofd.

Met die tegenslagen in het achterhoofd en de genadeloos doortikkende wedstrijdklok vloeiden de krachten langzaam weg bij AS Roma. Met de moed der wanhoop bleven ze de ballen naar voren pompen, maar Liverpool wist dat de buit binnen was en speelde het duel rustig uit. Wijnaldum en de wederom sterk spelende Virgil van Dijk maakten allebei de negentig minuten vol in het elftal van Jürgen Klopp.

Wel zagen zij dat de Italianen in de slotfase nog twee keer scoren, maar de treffers van Nainggolan waren voor de eer en een terechte beloning na een dappere poging om het onmogelijke waar te maken. Vijf minuten voor tijd schoot hij van buiten het strafschopgebied raak en in de slotseconde poeierde hij een strafschop binnen. Nu zag de scheidsrechter wel dat het hands was van Klavan en de Belg schoot onberispelijk binnen. Meteen daarna floot Skomina het duel af, waardoor Roma geen mogelijkheid meer kreeg om een verlenging af te dwingen.

In de finale treft Liverpool een andere Europese grootmacht: Real Madrid is op 26 mei de tegenstander in Kiev.

Wijnaldum naar de finale met Liverpool. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Wijnaldum naar de finale met Liverpool. (PRO SHOTS/Insidefoto)