PDC vernoemt Grand Slam of Darts-trofee naar overleden dartlegende Bristow

Boris (borisz)

De winnaar van de Grand Slam of Darts zal voortaan naar huis gaan met de Eric Bristow-bokaal. Dat heeft de PDC woensdag bekendgemaakt. De Engelse dartslegende stierf begin april aan de gevolgen van een hartaanval, om hem te eren is zal deze beker naar hem vernoemd worden. 

Bristow werd in de periode 1980-1986 vijf keer wereldkampioen bij de BDO en daarmee groeide hij uit tot de grote ster van de dartswereld in de jaren tachtig. Een decennia later was The Crafty Cockney betrokken bij de oprichting van de PDC en in de 21ste eeuw was hij werkzaam voor Sky Sports.

Vanwege zijn betrokkenheid bij beide dartsbonden is gekozen voor de Grand Slam of Darts, een toernooi met PDC- en BDO-spelers. "Eric was vanwege zijn prestaties de grootste speler van zijn generatie", aldus PDC-voorzitter Barry Hearn. ”Hij zal altijd herinnerd worden als de eerste superster van het darten.”

”Hij was een echte karakter, die de sport op de kaart heeft gezet. We vonden het toepasselijk om de Eric Bristow Trophy te introduceren en daarbij is bewust gekozen voor de Grand Slam. Eric heeft een grote rol gespeeld bij het ontstaan van de PDC, terwijl zijn grootste successen bij de BDO werden geboekt.”

Bristow is de derde persoon binnen de dartswereld die een beker naar zich vernoemd krijgt. De winnaar van het WK krijgt de Sid Waddell-trofee, genoemd naar de overleden dartscommentator. De winnaar van de World Matchplay gaat tegenwoordig naar huis met de Phil Taylor-trofee.