Janssen: "Denk dat ik een goede trainer word"

Redactie

Theo Janssen heeft de smaak te pakken als trainer. Het boegbeeld van Vitesse was al in de jeugd actief en hij wil graag doorgroeien tot hoofdtrainer.

De voormalig middenvelder van Vitesse, Racing Genk, FC Twente en Ajax start deze zomer met een cursus waarmee hij assistent kan worden in het betaalde voetbal. Een vervolgstap, maar niet de laatste, voorspelt hij tegenover de NOS. "Ik word wel trainer, ja. Ik ga zeker verder", belooft de inmiddels 36-jarige Janssen. "Ik heb nu anderhalf jaar mijn eigen team en begin het echt leuk te vinden."

De nooit helemaal onomstreden middenvelder wisselde in zijn spelersloopbaan schitterende momenten af met domme fouten, zowel op als naast het veld. Juist die ervaring geeft Janssen nu maar wat graag door aan jongere generaties. Dit seizoen leidt hij Vitesse onder zestien jaar en na de zomer schuift hij als assistent door naar de onder negentien. Dit omdat hij het niet kan bolwerken om tegelijkertijd een eigen team te leiden en de cursus te volgen, verklaarde hij aan De Gelderlander.

Alleen maar in de boeken duiken, was echter ook geen optie. Hij wil het vak graag in de praktijk uitoefenen. "Ik vindt het leuk om op het veld te staan, met die jongens bezig te zijn, ze te helpen en te kijken of ik ze verder kan helpen in hun carrière", stelt de middenvelder die zijn carrière moest beëindigen met hardnekkige knieklachten. Zelfs een strandwandeling zit er niet meer in en ook dat is een les die hij zijn spelers meegeeft: luisteren naar je lichaam.

Ook zijn andere adviezen komen voort uit zijn eigen ervaringen. Bij Ajax bijvoorbeeld botste hij geregeld met trainer Frank de Boer en dat vormde een waardevolle leerschool voor de oefenmeester in de dop. "Daarom ook denk ik dat ik een goeie trainer word", besluit Janssen. "Omdat ik weet hoe je met spelers, met mensen, moet omgaan."