OM eist 8 maanden en TBS voor aanrandingen

Monique Verlind (DJMO)

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van acht maanden en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 55-jarige man uit Enschede. De man wordt verdacht van zeven aanrandingen, gepleegd tussen half september en eind november vorig jaar in zijn woonplaats.

De werkwijze van de man was volgens de officier van justitie steeds hetzelfde: hij sprak meisjes of vrouwen op straat of in winkels aan, waarna hij ze onverhoeds aanraakte. Vier van de zeven slachtoffers waren ten tijde van de aanranding minderjarig. Vijf slachtoffers bood hij geld aan. Uit de aangiftes blijkt volgens de officier dat de slachtoffers allemaal hevig zijn geschrokken.

Volgens de officier van justitie is de man al vaker veroordeeld voor zedendelicten. “Het is zeer zorgwekkend dat vrijwel direct nadat de proeftijd in de vorige strafzaak was afgelopen, verdachte zich opnieuw en veelvuldig schuldig heeft gemaakt aan aanrandingen. De vorige strafzaken en veroordelingen hebben verdachte niet weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen”, aldus de officier van justitie.

Volgens de officier is er sprake van ernstige persoonlijkheidsproblematiek bij de verdachte, die op basis van een gedragsdeskundig onderzoek verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht. Een advies van een psycholoog om tbs met dwangverpleging op te leggen, wordt ondersteund door de reclassering.

De officier volgt het advies op. “De veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid van personen of goederen eist het opleggen van de tbs-maatregel.” Daarnaast werd een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden geëist.

De rechtbank in Almelo doet op 9 mei uitspraak.

OM eist 8 maanden en TBS voor aanrandingen (Foto: Rechtspraak.nl)
OM eist 8 maanden en TBS voor aanrandingen (Foto: Rechtspraak.nl)