Geen vervolging om inzet F-16's in Irak

Redactie

Bij aanvallen van Nederlandse F-16's in Irak zijn geen strafbare fouten gemaakt, stelt het Openbaar Ministerie. Het OM deed onderzoek naar vier luchtaanvallen waarbij mogelijk burgerslachtoffers waren gevallen.

Het OM stelt geen vervolging in in deze vier gevallen die ergens tussen 2014 en medio 2016 plaatshadden, laat het kabinet vrijdag aan de Tweede Kamer weten. Ingewijden bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws en het AD hierover.

De procedures zijn volgens de regels uitgevoerd en de inzet van de wapens door de F-16's was legitiem in deze vier zaken. Het OM kan volgens het AD echter ook niet uitsluiten dat er helemaal geen burgerslachtoffers zijn gevallen.

IS
Nederlandse F-16's bestrijden in Irak en in het oosten van Syrië terreurgroep IS. Ze opereren vanaf een militaire basis in Jordanië. Elke keer als de gevechtsvliegtuigen wapens inzetten, wordt het OM daarvan op de hoogte gesteld.


De inzet van de gevechtsvliegtuigen in Irak begon in 2014 en vanaf begin 2016 werden ze ook actief boven het oosten van Syrië. De uitzending stopte in juli 2016. In deze 2,5 jaar werden ruim 2100 missies uitgevoerd. Daarbij werden meer dan 1800 keer wapens ingezet.

Na een onderbreking van anderhalf jaar zijn sinds begin dit jaar opnieuw vier F-16's (met twee in reserve) hier actief. Ze zetten veel minder vaak wapens in dan de vorige periode. Dat komt omdat IS in het grootste deel van Irak en Syrië is verslagen.

Geen vervolging om inzet F-16's in Irak
Geen vervolging om inzet F-16's in Irak (Foto: ANP)