Zuid-Amerikaanse landen willen snellere uitbreiding WK

Redactie

Het WK 2018 moet de laatste keer zijn met 'slechts' 32 deelnemende landen. Bij de eerstvolgende editie moet dat worden uitgebreid naar 48 kandidaten.

Dat is althans de wens van de Zuid-Amerikaanse federatie Conmebol, laat voorzitter Alejandro Dominguez weten met een open brief aan de FIFA. ''We denken groot, dus moet je ook zo snel mogelijk gevolg geven aan die wens."

De ambitie om het deelnemersaantal uit te breiden leeft ook bij de FIFA, maar daar is besloten om pas in 2026 over te stappen naar een grotere opzet. Over 4 jaar wordt het WK in Qatar dus nog gewoon afgewerkt met 32 landen, tenzij het verzoek van de Conmebol wordt gehonoreerd.

Als dat inderdaad gebeurt, mogen zes landen uit Zuid-Amerika deelnemen, wat neerkomt op zestig procent. Zelfs een zevende kandidaat uit het voetbalgekke continent is in dat scenario mogelijk, mits dat land de play-offs wint.

Critici suggereren dat een uitbreiding in Qatar voor problemen kan zorgen omdat er dan veel meer wedstrijden op het programma komen te staan. Dat zorgt voor problemen omdat het toernooi in de wintermaanden wordt gespeeld, terwijl de Europese competities dan in volle gang zijn.