Wellens pakt de zege in de Brabantse Pijl, Duijn achtste

H.Vviv

Tim Wellens heeft de Brabantse Pijl op naam geschreven. De Belg van Lotto Soudal ging met nog acht kilometer te rijden in de aanval en kwam solo aan in Overijse. Sonny Colbrelli won de sprint van de achtervolgende groep, voor Tiesj Benoot. Huub Duijn was met een achtste plaats de beste Nederlander.

Na een emotionele minuut stilte gingen om 12.40 uur de ploeggenoten van de overleden Michael Goolaerts als eerste van start in de Brabantse Pijl. Ook in de vroege vlucht was een ploeggenoot van Goolaerts aanwezig. De Belg Dries De Bondt (Vérandas Willems-Crelan ) had het gezelschap van Elmar Reinders (Roompot-Nederlandse Loterij), Antoine Warnier (WB Veranclassic Aqua Protect), Tyler Williams (Israel Cycling Academy), Calvin Watson (Aqua Blue Sport), Eduard Michael Grosu (Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini) en Andrea Peron (Novo Nordisk). Zij fietste een voorsprong van acht minuten bij elkaar.

BMC, LottoNL-Jumbo en Lotto Soudal deden het meeste werk in de achtervolging en bracht de voorsprong terug. Met nog 65 kilometer te gaan was het Tosh Van der Sande en Jelle Vanendert die versnelde, waardoor het peloton in verschillende stukken brak. Uiteindelijk wist Van der Sande samen met Jack Haig de sprong naar voren te maken en raapte Grosu, als laatste van de vroege vlucht, op iets meer dan veertig kilometer van de meet op.

De twee kregen nooit meer dan 45 seconden van het peloton, waar vooral Bahrain Merida de achtervolging leidde. Op twaalf kilometer van de meet werden ze weer ingerekend door het peloton. Er waren verschillende aanvallen, maar niemand raakte weg. Op acht kilometer was de aanval van Wellens wel succesvol. De Belg pakte snel twintig seconden op het peloton en hield dat ook vol. 

Ondanks dat Dylan Teuns op de laatste helling doortrok kwamen ze niet meer in het wiel. Wellens kon uitgebreid zijn overwinning vieren. Colbrelli, de winnaar van vorig werd tweede, voor Benoot, die net zoals vorig als derde over de finish kwam. De beste Nederlander in de daguitslag was Duijn, die achtste werd en daarmee de beste Veranda’s Willems-Crélan-renner werd.

Vrouwen
Marta Bastianelli heeft de eerste editie van de Brabantse Pijl voor vrouwen op haar naam geschreven. De Italiaanse was na een koers over 137 kilometer met start en finish in het Vlaamse Gooik de snelste van een grote groep. De Canadese Leah Kirchmann passeerde de finishlijn als tweede, net voor Marianne Vos.