Biatleet Svendsen stopt ermee, Koukalova twijfelt

heywoodu

Biatleet Emil Hegle Svendsen heeft zijn afscheid aangekondigd. De 32-jarige Noor heeft laten weten niet langer de motivatie te hebben om zich richting de volgende Olympische Spelen nog eens vier jaar vol voor de sport te geven.

Svendsen won in Vancouver en Sochi telkens twee keer olympisch goud en pakte daarnaast ook nog drie keer zilver en één keer brons. Daarnaast won Svendsen, jarenlang vast onderdeel van de Noorse estafetteploeg, twaalf wereldtitels.

Met die estafetteploeg kwam overigens ook een van de grote dieptepunten uit zijn loopbaan: in Sochi was Noorwegen in 2014 hard op weg naar olympisch goud, maar Svendsen ging bij de laatste schietbeurt de fout in en Noorwegen zelfs buiten de medailles.

Eerder dit jaar ging het op de Spelen van Pyeongchang weer fout, wederom met Svendsen als slotloper. Ook dit keer ging hij behoorlijk de mist in op de laatste schietbeurt, waardoor hij de Zweed Fredrik Lindström geen partij meer kon bieden. Svendsen liep dit keer nog wel het zilver binnen.

Tussen 2007 en 2014 eindigde Svendsen elk jaar in de top-3 van het World Cup-klassement, dat hij in 2009/10 op zijn naam schreef. In totaal won Svendsen 37 individuele World Cup-wedstrijden en 21 estafettes met het Noorse team.

"Ik ben jarenlang op het hoogste niveau actief geweest en ik ben verdrietig over deze beslissing, maar je moet eerlijk zijn: zonder een diep verlangen is de enige juiste keuze om te stoppen. Ik kan tevreden terugkijken op een mooie carrière", aldus Svendsen.

Ook bij de vrouwen was er nieuws: Gabriela Koukalova uit Tsjechië laat ook volgend seizoen aan zich voorbij gaan. Afgelopen winter was ze al niet van de partij, officieel wegens een spierblessure, maar volgens geruchten omdat ze mentaal flink in de knoop zit.

Koukalova zou te kampen hebben met een eetstoornis, en de relatie met haar teamgenotes zou behoorlijk in de put zitten: de Tsjechische World Cup-winnares van 2015/16 is volgens Tsjechische media niet geliefd binnen het team, omdat ze een nogal stevige dosis sterallures zou hebben.

Of Koukalova überhaupt ooit nog terugkeert in het biatlon is zeer de vraag. "Op dit moment zie ik mijzelf niet meer terugkeren, maar ik wil de deur niet definitief sluiten. Wie weet, misschien mis ik het over één of twee jaar wel", aldus de 28-jarige Tsjechische.

Biatleet Svendsen stopt ermee (Pro Shots / Action Images)
Biatleet Svendsen stopt ermee (Pro Shots / Action Images)