'Inval hoofdkantoor biatlonbond wegens doping en corruptie'

heywoodu

Bij het hoofdkantoor van wereldbiatlonbond IBU is dinsdagnacht door de Oostenrijkse politie een inval gedaan. Waarom het kantoor in Salzburg precies doorzocht werd is nog niet bekend, maar de ÖRF meldt dat het met doping te maken zou hebben.

Volgens Oostenrijkse media is men uren bezig geweest en zijn vooral computers doorzocht en in beslag genomen. De openbaar aanklager die zich bezighoudt met onder meer fraude en corruptie heeft opdracht gegeven voor de doorzoeking. "Ik kan er nog niks over zeggen, maar we zullen in de loop van de dag meer nieuws naar buiten brengen", was het korte statement van een woordvoerdster van de IBU.

Buiten doping gaan ook geruchten rond dat het met TV-rechten te maken heeft: dinsdag werden bij meerdere kantoren in Europa invallen gedaan in een groot onderzoek naar kartelvorming in de wereld van de uitzendrechten van sportcompetities. Onder meer Ziggo Sports en FOX Sports kregen een onverwacht bezoekje van de Europese autoriteiten.

Update 21.02 uur
Een woordvoerder van antidopingautoriteit WADA heeft tegenover het Noorse NRK laten weten dat er een aan doping gerelateerd onderzoek loopt naar de IBU, waarbij hij niet in meer details treedt. Elders wordt dan weer gemeld dat president Besseberg voorwerp van onderzoek is wegens een economisch misdrijf.

Of de twee zaken met elkaar verband houden is nog niet duidelijk, maar in Russische media wordt gemeld dat Grigoriy Rodchenkov, de klokkenluider van het grote Russische dopingschandaal, heeft verteld dat de IBU jarenlang positieve dopingtests van Russen verzwegen heeft. Volgens Rodchenkov zou de IBU kennis hebben genomen van positieve Russische plasjes, zonder een onderzoek te openen.

Secretaris-generaal Nicole Resch van de IBU, samen met Besseberg onderwerp van het onderzoek, heeft voorlopig haar taken neergelegd.