VN: geen bevestiging gebruik gifgas in Douma

BasOne

Medewerkers van de Verenigde Naties in Syrië kunnen niet bevestigen dat er afgelopen weekeinde chemische wapens zijn ingezet in Douma, een verwoeste en omsingelde voorstad van Damascus. Volgens een woordvoerster van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zijn er in de afgelopen dagen wel mensen behandeld die problemen met de ademhaling hadden. Of die gezondheidsproblemen iets met chemische wapens te maken hebben, kon de WHO niet ter plaatse vaststellen.

Ook hulpverleners van de vluchtelingenorganisatie Unhcr en het noodhulpbureau Ocha van de VN hebben geen enkele eigen informatie over de inzet van chemische wapens. De VN mag slechts sporadisch de omsingelde enclave Douma in. Daar heersen extremistische islamitische strijdgroepen en werken Syrische hulpverleners die felle tegenstanders zijn van het regime van de Syrische president Assad. Zij stelden dat de Syrische strijdkrachten afgelopen zaterdag met gifgas hebben gegooid.

Het omsingelde Douma staat op het punt in handen te vallen van Assad, mede omdat de voornaamste strijdgroep, de Jaish al-Islam (Leger van de Islam), afgelopen weekend uiteindelijk instemde met hun door Rusland geregelde aftocht naar het Noord-Syrië. Russische media wijzen erop dat berichten over aanvallen met chemische wapens vaker zijn verspreid in de Syrische burgeroorlog in een poging westerse militaire acties tegen Assad uit te lokken.

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis heeft in februari nog desgevraagd toegegeven, dat de inlichtingendiensten geen enkel bewijs hebben dat Assads leger bijvoorbeeld zenuwgas heeft ingezet. VN-chef António Guterres heeft dinsdag opgeroepen tot een onpartijdig onderzoek naar de meldingen.

VN: geen bevestiging gebruik gifgas in Duma
VN: geen bevestiging gebruik gifgas in Duma (Foto: ANP)