Keniaanse debutant wint marathon Rotterdam, Choukoud haalt finish niet

heywoodu

De Keniaan Kenneth Kipkemoi heeft enigszins verrassend de marathon van Rotterdam op zijn naam geschreven. De mararthondebutant was in de slotfase nog ijzersterk en klopte zijn concurrenten met de Coolsingel in zicht.

Een Keniaans/Ethiopische kopgroep werkte zich na een wat chaotische start los van de rest, waarbij de groep halverwege nog uit zo'n tien man bestond. Na het uitstappen van de hazen bleven vier Kenianen en drie Ethiopiërs over, waarvan Kelkile Gezahegn versnelde toen er nog kilometer te gaan waren.

De groep viel door de aanval uit elkaar, maar Gezahegn bleek te diep te gaan. Kipkemoi had meer over en pakte de Ethiopiër terug, samen met diens landgenoot Aberu Kuma, de winnaar van 2015. In de slotkilometer was Kipkemoi vervolgens de beste en na 2:05.44 uur passeerde hij de finish.

De gehele top-4 van de mannen eindigde binnen de 2:06, een in de breedte sterke prestatie. Bij de vrouwen ging de winst naar Visiline Jepkesho, die een eindtijd van 2:23.47 liet noteren. 

Khalid Choukoud moest het namens Nederland doen, maar dat lukte niet. Al vroeg raakte hij betrokken bij een valpartij en gelijk was duidelijk dat het niet zijn dag was. "Na die klap wilde ik het proberen, maar helaas", aldus Choukoud, die na zo'n veertig kilometer gedesillusioneerd uit moest stappen.

Dat gebeurde vorig jaar overigens ook al: destijds viel het doek tien kilometer eerder, nadat Choukoud teveel last had van een grote blaar onder zijn voet. Edwin de Vries werd met 2:17.46 de beste Nederlander op de veertiende plaats.