McCarthy sprint naar winst in derde etappe Ronde van Baskenland

H.Vviv

Jay McCarthy heeft de derde etappe in de Ronde van Baskenland gewonnen. De Australiër in dienst van Bora-Hansgrohe was na 185 kilometer de snelste van een uitgedund peloton. De Wit-Rus Alexandr Riabushenko werd tweede, net voor de Pool Michal Kwiatkowski. Julian Alaphilippe blijft leider in het algemeen klassement. 

Thomas De Gendt ging al snel na de start er vandoor. De Belgische aanvaller kreeg niet veel later het gezelschap van Christopher Juul Jensen. Later kwamen ook zes andere renners aansluiten bij het tweetal: Jon Irisarri, Aritz Bagües, Ben King, Brendan Canty, Willie Smit en Pavel Sivakov. Het verschil tussen het peloton en de kopgroep liep op tot zes minuten.

Sunweb voerde het peloton aan in dienst van sprinter Michael Matthews. De Duitse ploeg kreeg later ook hulp van Astana en team Sky, waarna de voorsprong snel daalde. Op twintig kilometer stond de laatste klim van de dag op het programma en daar versnelde Kwiatkowski samen met zijn ploeggenoot David De la Cruz en op zestien kilometer van de streep had het duo van Sky de koplopers te pakken, die toen nog bestond uit De Gendt en Juul Jensen.

De Gendt moest al snel passen. Toen de la Cruz op een hellende strook doortrok moest ook Kwiatkowski eraf, nadat de Pool het meeste werk had gedaan voor zijn ploeggenoot. De la Cruz en Juul Jensen hadden nog een voorsprong van twintig seconden, maar mede door het werk van Movistar werd het tweetal teruggepakt.

In de laatste twee kilometer probeerde Alex Aranburu van Caja Rural-Seguros RGA het nog, maar ook de Spanjaard werd teruggepakt door het uitgedunde peloton. In de sprint won McCarthy overtuigend voor Riabushenko en Kwiatkowski, mede dankzij het goede werk van zijn ploeggenoten.