Massale diskwalificatie in Scheldeprijs wegens oversteken spoor

heywoodu

In de Scheldeprijs is een fors deel van het deelnemersveld gediskwalificeerd. Op het moment dat de groep een spoorovergang wilde passeren, sloten de spoorbomen en moest men dus wachten. Zo'n dertig renners hadden echter schijt aan de regels en de veiligheid, en staken 'gewoon' over.

De regels voor dergelijke zaken zijn zo duidelijk als maar zijn kan: directe diskwalificatie, aangevuld met maximaal één maand schorsing of een geldstraf van 200 tot 5000 Zwitserse frank. De jury was dan ook onverbiddelijk en trok de groep dommeriken naar de kant, waar ze zelfs nog boos over deden ook.

Onder meer topsprinters Dylan Groenewegen en Arnaud Démare waren de sjaak, net als Tony Martin en Kris Boeckmans. Het voorval gebeurde zo'n honderd kilometer voor de streep en het ging daarbij om de mongolenwaaier: een groep met geloste en dus matig koersende renners.

Het incident vond plaats bij Krabbendijke in Zeeland. De renners die het strafbare feit hebben gepleegd kunnen ook nog een straf verwachten volgens de Nederlandse wetgeving.