Washington botst opnieuw met Californië

Redactie

Met een nieuwe aanklacht tegen de staat laait de juridische strijd tussen Californië en de Amerikaanse regering op. Het ministerie van Justitie begon maandag een rechtszaak om een Californische wet geschrapt te krijgen die de mogelijkheden beperkt om grond in de staat te verkopen. Tegelijkertijd dreigde de staat om de regering voor de rechter te slepen wegens een voorgenomen verruiming van de milieuregels voor auto's en kleine trucks.

Californië nam eind vorig jaar een wet aan die bepaalt dat federale instanties die grond willen verkopen die eerst aan de staat moeten aanbieden. Zo wil Californië controle houden over wat er met de grond gebeurt. Het ministerie van Justitie stelt dat de wet in strijd is met de grondwet en enorme vertragingen veroorzaakt.

Californië botste eerder al met Washington over immigratie, gezondheidszorg en abortus. Volgens minister van Justitie Jeff Sessions denken "staten als Californië dat ze boven de wet staan." De Californische gouverneur Jerry Brown stelt dat Washington "oorlog voert" tegen zijn staat.

Washington botst opnieuw met Californië
Washington botst opnieuw met Californië (Foto: ANP)