Biatlete Domracheva wint, Mäkäräinen pakt eindzege in hol van de leeuw(in)

heywoodu

Biatlete Darya Domracheva heeft tijdens de World Cup-finales in Tyumen de laatste wedstrijd van het seizoen gewonnen. De Wit-Russische was de beste op de massastart, maar het feest was er vooral bij Kaisa Mäkäräinen: de Finse was in een zinderende strijd te sterk voor de in Tyumen geboren Slowaakse Anastasia Kuzmina en pakte zo de eindzege in de World Cup.

Het ging uiteraard om de dagzege, maar vooral om de eindwinst in het World Cup-klassement. Kuzmina en Mäkäräinen streden daarom, waarbij de eindwinst zou gaan naar degene die de wedstrijd won - als iemand anders er met de zege vandoor zou gaan moest er gerekend worden. Beiden begonnen met één misser in de eerste schietbeurt, terwijl zestien dames na foutloos schieten de kopgroep vormden. 

De twee kemphanen schoten allebei foutloos in de tweede schietbeurt, net als een hele meute andere dames, waarvan Anaïs Chevalier de leiding nam. Die behield de Française na de derde schietbeurt, maar het grote nieuws daar was dat Kuzmina één, maar Mäkäräinen twee keer een misser liet noterern, waardoor de strijd om de World Cup voorzichtig beslist leek te worden in het voordeel van de Slowaakse.

Het Duitse duo Laura Dahlmeier en Karolin Horchler nam de leiding op de langlauflatten over en arriveerde als eerste bij de laatste schietbeurt. Daar gingen beiden echter de fout in, terwijl Chevalier net als de Slowaakse Paulina Fialkova foutloos bleef, waardoor dat duo gezamenlijk de slotronde in dook. Het volgende Duitse duo, Franziska Preuss en Vanessa Hinz, volgde op een kleine vijftien tellen, samen met Darya Domracheva. Kuzmina en Mäkäräinen doken, het was bijna niet te geloven, gezamenlijk de slotronde in rond de zevende plek.

Domracheva had het tempo geweldig te pakken en nam al snel de kop over, terwijl Kuzmina zich definitief gewonnen moest geven: Mäkäräinen verdween uit haar zicht en was op weg naar haar derde eindzege in de World Cup, terwijl Domracheva het in de slotsprint won van Fialkova, die met plek twee dan wel weer haar beste resultaat ooit boekte, voor Chevalier. Mäkäräinen eindigde als zesde en daarmee pakte ze de grote bokaal.