Yates wint slotrit Ronde van Catalonië, Valverde pakt de eindwinst

H.Vviv

Simon Yates heeft de laatste etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De Engelsman van Mitchelton-Scott kwam in Barcelona solo aan, vlak voor Marc Soler. De eindzege voor Alejandro Valverde kwam niet meer in gevaar.

De laatste 55 kilometer werden verreden op een plaatselijk parcours waarbij acht keer de Montjuic moest worden beklommen. Dat is een klim van de derde categorie van twee kilometer aan 5,6 procent.

In het begin van de etappe lag het tempo hoog, waardoor niemand weg kwam uit het peloton. Pas bij het opdraaien van het plaatselijke parcours reden acht renners weg: Jhonatan Narvaez (Quick-Step), Johannes Frohlinger (Sunweb), Pierre Rolland (EF–Drapac), Willie Smit (Katjoesja), Matej Mohoric (Bahrein–Merida), Bram Tankink (LottoNL–Jumbo), Pablo Torres (Burgos–BH), Nick Schultz (Caja Rural). Daryl Impey (Mitchelton-Scott) sloot iets later aan bij de kopgroep.

Op het plaatselijke circuit waren er meerdere aanvallen van zowel uit het peloton als in de kopgroep. Daaruit ontstond er een nieuwe kopgroep: Jhonatan Narvaez, Nick Schultz, Adam en Simon Yates, Enric Mas, Sergio Henao,Marc Soler en Mohoric. Toen Egan Bernal in de aanval trok met Valverde kon alles opnieuw beginnen.

Mohoric trok opnieuw in de aanval en dit keer kreeg hij Yates, Verona en Soler met zich mee. Het was vooral Verona die het werk deed in de kopgroep voor zijn kopman Yates. Het verschil bleef steeds rond de twintig schommelen. Vlak bij het ingaan van de laatste ronde kwam Bernal, nummer twee in het algemeen klassement, hard ten val en werd via een ambulance afgevoerd.

Op de laatste beklimming van de Montjuïc bleek Yates de sterkste van de kopgroep. De 25-jarige Brit pakte de zege in Barcelona, maar kwam net iets te kort voor het eindpodium. Pierre Latour won de sprint van het eerste achtervolgende groepje en dat was net voldoende om zijn derde plaats te behouden ten opzichte van Yates. Valverde kwam als negende over de streep en in het eerste achtervolgende groepje en dat was ruim voldoende voor de winst in de Ronde van Catalonië. teven Kruijswijk kwam ook binnen in het eerste achtervolgende groepje en steeg nog naar de achtste plaats in het algemeen klassement.