Cambridge oppermachtig in 164e Boat Race

heywoodu

In Londen is zaterdag de 164e editie gehouden van The Boat Race, de jaarlijkse roeiwedstrijd tussen de universiteiten van Cambridge en Oxford. Op de Thames was het lichtblauwe team van Cambridge veel te sterk.

Al bij de start namen de mannen van Cambridge de leiding en die stonden ze geen moment meer af, ook al kon Oxford het verschil uiteindelijk nog enigszins binnen de perken houden. Met de zege loopt Cambridge weer iets verder uit in de algemene stand, nadat Oxford vorig jaar de beste was.

Het staat nu 83-80 voor Cambridge, wat bij de oplettende lezer wellicht een belletje doet rinkelen: 83 + 80 is helemaal geen 164. Dat klopt, in 1877 was het verschil zo klein dat geen winnaar aangewezen kon worden.

Vooraf ging veel aandacht bij Cambridge uit naar James Letten. De Amerikaan, op zijn 11e al goed voor 1,82 meter, is met zijn 2,08 meter de langste roeier ooit in The Boat Race. Bij Oxford ging het vooral over onrust in het team, want in de afgelopen weken werd flink gewisseld, zonder succes.

Ook bij de vrouwen was Cambridge een klasse apart. Oxford, met de Nederlandse Renée Koolschijn, kwam er geen moment aan te pas. Het was zelfs een perfecte dag voor Cambridge: ook de reserves bij zowel de mannen als de vrouwen versloegen hun rivalen van Oxford.