Dortmund en Lyon uitgeschakeld Europa League, Arsenal ook thuis te sterk voor AC Milan

Redactie

CSKA Moskou heeft een einde gemaakt aan de droom van Olympique Lyon om de Europa League-finale in eigen stadion te bereiken.

Een doelpunt van oud-PSV'er Marcelo leverde Lyon vorige week in Moskou een kleine zege op, maar in Frankrijk wist CSKA Moskou die stand in de eerste helft weg te werken. Aleksandr Golovin opende zes minuten voor rust de score op aangeven van Alan Dzagoev. Lyon had ook al enkele kansen gehad via onder meer Memphis Depay, die net als Kenny Tete in de basis stond.

In de tweede helft kwam Lyon binnen een kwartier langszij via Maxwel Cornet, maar in de minuten daarna ging het voor de thuisploeg volledig mis. Eerst schoof Ahmed Musa de bal achter Anthony Lopes en vijf minuten later zorgde Pontus Wernbloom zelfs voor 1-3. Lyon herpakte zich snel en uit een voorzet van Bertrand Traoré bracht Mariano Díaz de spanning weer helemaal terug in de wedstrijd.

Lyon had in de slotfase dus nog één treffer nodig om door te gaan naar de volgende ronde. Traoré zag een poging worden geblokt en doelman Igor Akinfeev lag in de weg bij een schot van Lucas Tousart. CSKA Moskou hield daardoor stand en bij de Fransen is de teleurstelling zeer groot.

Arsenal staat ten koste van AC Milan bij de laatste acht in de Europa League. De Engelsen wisten de Italianen ook in het Emirates Stadium te verslaan.
In San Siro zette Arsenal vorige week een keurige 0-2 overwinning neer, maar voor eigen publiek haalden The Gunners voor rust geen hoog niveau. Het team van Arsène Wenger kreeg na tien minuten al een tegenvaller te verwerken toen aanvoerder Laurent Koscielny geblesseerd uitviel. Hij werd vervangen voor Calum Chambers.

Arsenal - AC Milan 3-1 (Arsenal naar kwartfinales)
AC Milan kwam na ruim een halfuur spelen bovendien op voorsprong. Hakan Calhanoglu haalde van grote afstand uit en met een stuit verdween de bal langs keeper David Ospina in de verre hoek: 0-1. Amper vijf minuten later werd Arsenal echter geholpen door de abitrage, die een penalty gaf na een bizarre fopduik van Danny Welbeck.

De Engelse international ging vlakbij de achterlijn zomaar naar de grond, in het bijzijn van tegenstander Ricardo Rodríguez. De assistent-scheidsrechter stond er met zijn neus bovenop, maar hij zag kennelijk niet dat er absoluut geen sprake was van een overtreding. Welbeck zorgde van elf meter vervolgens zelf voor de 1-1 ruststand.

Ook aan het begin van de tweede helft was Milan het gevaarlijkst. Suso schoot net naast en Patrick Cutrone met een volley even later ook. Hoewel de Italianen wel dominant waren, zorgde Arsenal na 71 minuten voor de beslissing. Gianluigi Donnarumma liet een afstandsschot van Granit Xhaka door zijn handen glippen en in de slotfase maakte Welbeck er zelfs nog 3-1 van.

FC Salzburg - Borussia Dortmund 0-0 (FC Salzurg naar kwartfinales)
Borussia Dortmund is klaar in de Europa League. Een doelpuntloos gelijkspel bij Red Bull Salzburg was niet voldoende om de kwartfinales te halen.

De nummer drie van de Duitse Bundesliga stond in Oostenrijk voor een zware opgave, want dankzij twee goals van Valon Berisha boekte Salzburg vorige week in Dortmund een knappe overwinning (1-2). Via Hwang Hee-chan en Xaver Schlager kreeg de thuisploeg dit keer de betere kansen. Namens Dortmund was alleen Michy Batshuayi voor rust gevaarlijk.
In de pauze werden Marco Reus en Mario Götze vervangen voor Alexander Isak en Maximilian Philipp en later maakte Gonzalo Castro plaats voor Raphaël Guerreiro. Die wissels hadden effect, want BVB creëerde in de slotfase genoeg kansen. Isak raakte het been van doelman Alexander Walke, die daarna ook een afstandsschot van Philipp pareerde.

Nadat Stefan Lainer voorkwam dat Isak alsnog voor een verlenging zorgde, was het grootste gevaar geweken voor Red Bull Salzburg. De Oostenrijkers horen bij de laatste acht in de Europa League, voor Dortmund is het Europese avontuur al voorbij.