Transgender vrouw wint MMA-gevecht van man

Floris_Stempel

Zaterdagnacht vond het allereerste MMA-gevecht tussen een transgender vrouw en een man plaats in Manaus, Brazilië. Tijdens MMA-gala Mr. Cage 34 nam transgender Anne Veriato het op tegen Railson Paixao.

De 21-jarige Veriato doet aan jiu-jitsu vanaf z'n zevende en transformeerde 'van man naar vrouw', jaren nadat hij was begonnen met het uitoefenen van Mixed Martial Arts. "Het was voor degenen in de sportschool moeilijk om te accepteren. Ik ging een paar maanden niet naar de sportschool en toen ik terugkwam herkende niemand me meer. Inmiddels is alles okay, maar tijdens toernooien is dat anders", aldus Veriato.

 

;-)

A post shared by anne viriato (@viriatoannebjj) onJan 19, 2018 at 10:09am PST

Voor degenen die bovenstaande Instagram-foto niet kunnen zien, klik hier voor meer foto's van Veriato.

"Als ik op de mat verschijn denken ze allemaal dat ik in de verkeerde categorie deelneem en vragen ze om papierwerk en dat soort dingen. Mijn tegenstanders denken vooraf altijd dat ze een makkie aan me hebben, maar vaak komen ze nadat ik gewonnen heb hun excuses aanbieden om de dingen die ze gezegd hebben. Ze respecteren me dan."

'man tegen man'
De organisatie van Mr. Cage 34 had geen enkel probleem met de deelname van Veriato. "Deze vechter is een fenomeen in jiu-jitsu en vroeg me om een mogelijkheid om te vechten. Mijn antwoord was 'Ja, maar dit gala heet Mr. Cage en hier vechten mannen tegen mannen. Ongeacht of je nu een penis hebt of niet. Als je geboren bent als man, vecht je als een man.' Veriato zei dat dat precies is wat ze wilde."

Veriato moet er niet aan denken om tegen vrouwen de octagon in te stappen. "Het is alleen maar eerlijk dat ik met mannen vecht. Ik heb er nooit echt aan gedacht om tegen vrouwen te vechten, want ik ben gewoon te goed. Als ik nu al mannen versla, zelfs al zit ik aan hormoontherapie, dan zijn vrouwen geen probleem. Ik weet pas hoe goed ik ben als ik mannen versla. Dat geeft me de motivatie en drang om te gaan trainen. Het is niet eerlijk als ik tegen vrouwen vecht."

Vergelijk met Fallon Fox
Tijdens het gevecht met Paixao probeerde Veriato te doen waar hij goed in was en waarin hij vele medailles heeft gehaald, jiu-jitsu. Alhoewel Paixao het gevecht graag staande hield en af en toe een rake klap uitdeelde, bracht Veriato hem vaak naar de grond en werkt hij hard om Paixao voortijdig op te laten geven. Paixao wist echter telkens goed te ontsnappen en ondanks dat Veriato een punt aftrek kreeg voor het uitdelen van een illegale knie, wist hij zijn allereerste MMA-gevecht toch via unaniem jurybesluit te winnen.

Fallon Fox, een transgender vrouw die een controversiële carrière in het MMA ambieerde, vocht voornamelijk tegen vrouwen. Iets waarvoor Fox hevig bekritiseerd werd, aangezien hij die vrouwen soms letterlijk finaal in elkaar sloeg. Veriato denkt dat het feit dat hij tegen mannen vecht zorgt voor snellere acceptatie. 

"Ik weet dat een boel mensen zullen praten over een heleboel vooroordelen. Er zullen ook veel mensen voor me juichen, helemaal als ze mijn verhaal kennen, maar sommigen zullen mij niet respecteren. Ze blijven denken dat ik dit alleen maar doe om aandacht te krijgen. Misschien dat dit zal veranderen als ik eenmaal wat gevechten gewonnen heb, maar er zullen altijd mensen blijven zeuren."