Hockeyers Rotterdam geven zege op Amsterdam uit handen

Redactie

De hockeyers van Rotterdam hebben zondagmiddag een zeker lijkende overwinning op Amsterdam in een paar minuten tijd uit handen gegeven. Na een 2-0 voorsprong in de eerste helft, scoorde Amsterdam in het derde kwart in no-time drie keer. Door een benutte strafbal in de slotminuten hield Rotterdam uiteindelijk toch nog een punt over aan het topduel in de Hoofdklasse bij de mannen: 3-3. De achterstand van Rotterdam op nummer vier Amsterdam blijft daardoor zes punten.

Rotterdam opende sterk tegen Amsterdam in het eerste kwart. Het overwicht resulteerde in een voorsprong na vijf minuten spelen. Na een overtreding van Klaas Vermeulen op Diede van Puffelen in de cirkel, kreeg Rotterdam een strafbal. Topscorer Jeroen Hertzberger liet vanaf de stip goalie Jan de Wijkerslooth kansloos: 1-0.

Pas in de tweede kwart deed Amsterdam wat terug. Na een pass van Justin Reid-Ross kreeg topschutter Mirco Pruyser een goede kans. Hij strandde echter op doelman Berend van Eldonk. Aan de andere kant was Nick Catlin dichtbij een doelpunt. Vrij voor het doel schoot hij te wild hoog naast het doel. Rotterdam hiel de overhand in het tweede kwart, maar kon de voorsprong niet verder uitbouwen.

Dat veranderde binnen dertig seconden in het derde kwart. Thijs van Dam zette de aanval zelf op, had een fraaie een-twee met Jeroen Hertzberger, waarna de jonge aanvaller van Rotterdam de bal met een even simpele als doeltreffende backhand in de touwen legde: 2-0. Een paar minuten later was het al bijna 3-0. Van Dam passte op de diep sprintende Seve van Ass, die bediende Catlin vrij voor het doel maar de Engelsman verzuimde om te scoren.

Kantelen
In plaats van een vroegtijdige beslissing was kort daarop uit het niets plots te spanning helemaal terug. De tot dan onzichtbare Billy Bakker speelde zichzelf na een een-twee met Verga simpel vrij en schoot de bal in het Rotterdam-doel: 2-1.

De treffer zorgde voor een kanteling in de wedstrijd en plots was Amsterdam de betere ploeg. Het team van coach Graham Reid liet zien, dat het wordt gevreesd vanwege het scorend vermogen. Valentin Verga speelde de geheel vrij staande Roderic Schwirtz aan, die schoot richting het doel waar goaltjesdief Boris Burkhardt de 2-2 maakte.

Dezelfde Burkhardt deed dat kunstjes een paar minuten later opnieuw. Nu promoveerde hij een voorzet van Vermeulen tot treffer: 3-2. Tien minuten voor tijd leek eerst Burkhardt en daarna Pruyser het duel te beslissen. Burkhardt strandde op Van Eldonk, in de rebound schoot Pruyser via dezelfde Van Eldonk op de lat.

Dat Rotterdam uiteindelijk toch nog een punt overhield aan het topduel, dankte de thuisclub aan Hertzberger, die vlak voor tijd ook zijn tweede strafbal benutte: 3-3. Amsterdam bestreed, tot ver na het laatste fluitsignaal, de gegeven strafbal vanwege bolle kant. Uit televisiebeelden bleek dat Amsterdam daarin gelijk hadden. Het leidde tot sombere gezichten aan Amsterdamse zijde. Net als aan Rotterdamse zijde de blikken somber stonden, omdat het gat met de play-offplek nog altijd groot is.

Rotterdam - Amsterdam (3-3)
5' 1-0 (sb) Jeroen Hertzberger
36' 2-0 Thijs van Dam
42' 2-1 Billy Bakker
45' 2-2 Boris Burkhardt
48' 2-3 Boris Burkhardt
68' 3-3 (sb) Jeroen Hertzberger

HDM - SCHC (3-2)
24' 0-1 Marc Schwarz
29' 1-1 (sc) Kieran Dartée
40' 2-1 (sc) Jelmer Siersema
41' 3-1 Jelmer Siersema
62' 3-2 (sc) Mike Huisman
Een slap spelend hdm werd vorige week nog afgedroogd door Oranje-Rood. Het leek alsof de Haagse formatie het al had opgegeven, maar tegen SCHC rechtte hdm de rug en behaalde een belangrijke overwinning. Niet dat hdm nu in een klap uit de problemen is, maar mentaal is het een enorme opsteker.

Kampong - Pinoké (3-2)
40' 0-1 Joost van de Vijfeijken
41' 1-1 Philip Meulenbroek
52' 2-1 Boet Phijffer
64' 3-1 Quirijn Caspers
65' 3-2 Jannis van Hattum

HGC - Bloemendaal (0-5)
4' 0-1 Xavi Lleonart
38' 0-2 (sc) Tim Swaen
55' 0-3 Roel Bovendeert
64' 0-4 (sc) Jasper Brinkman
67' 0-5 Jamie Dwyer

Almere - HC Tilburg (4-1)
11' 1-0 Daniel de Haan
43' 1-1 (sc) Greg Nolan
52' 2-1 Stijn Jolie
55' 3-1 Terrance Pieters
66' 4-1 Daniel de Haan
Almere kreeg voor de winterstop vaak de lof, maar zelden de punten. Tegen Tilburg gaven de Flevolanders duidelijk hun visitekaartje af door ruim te winnen en de voorlaatste plaats over te doen aan de Brabanders. Aanvaller Daniël de Daan, die tot deze wedstrijd het doel nog niet had getroffen dit seizoen, maakte twee van de vier Almeerse doelpunten.

Den Bosch - Oranje-Rood (1-2)
18' 1-0 Arjen Lodewijks
23' 1-1 (sc) Mink van der Weerden
46' 1-2 (sc) Mink van der Weerden